Папа: страждання Вифлеєму – відкрита рана для Близького Сходу та світу
  • Втр, 19/12/2023 - 18:42

З наближенням Різдва Папа Франциск закликає на забувати про страждання, які сьогодні переживають мешканці землі, на якій Божий Син прийшов у людському тілі в наш світ.

“«Для мешканців Святої Землі передбачається #Різдво болю і жалоби. Ми не хочемо залишати їх наодинці. Виявімо їм близькість молитвою, конкретною допомогою. Страждання Вифлеєму – це відкрита рана для Близького Сходу і всього світу».”

Такий пост у соціальній мережі «X» з’явився у вівторок, 19 грудня 2023 р., на облікових записах Святішого Отця, який у контексті наближення різдвяних свят нагадує про страждання, які сьогодні породжує чергова хвиля насильства на землі, де народився Ісус.

Цьогорічне Різдво у Вифлеємі

Про те, до якого Різдва сьогодні готується місто, в якому народився Божий Син, в інтерв’ю для Радіо Ватикану-Vatican News розповів о. Франческо Паттон, настоятель францисканців у Святій Землі. Чернець на початку Адвенту очолив традиційну процесійну ходу з Єрусалиму до Вифлеєму. Цей щорічний акт цього разу мав особливе символічне значення, адже після нападу бойовиків ХАМАСу на ізраїльські поселення та початку військової операції ізраїльської армії в Секторі Гази, перекрите сполучення також і з іншими палестинськими територіями, що торкнулося й Вифлеєму.

«Ситуація у Вифлеємі дуже серйозна, тому що Вифлеєм без паломників, а також без туристів, фактично є містом – принаймні для християнської складової – у великій скруті. І причина очевидна, тому що більшість християн у Вифлеємі, незалежно від церковної чи конфесійної приналежності, працюють у готелях, працюють гідами для паломників, виготовляють релігійні предмети, працюють у маленьких крамничках, які їх продають. Тож фактично зараз вся ця "економіка", пов'язана з паломництвом, повністю заблокована», – зазначив о. Паттон.