Папа: світ потребує креативності, яку може дати лише молодь
  • Птн, 12/01/2024 - 15:19

Про потребу відваги й креативності, притаманної молоді, для того, щоб відкривати проблиски новизні в світі, який забув про безкорисливість і опанований шуканням вигоди, Папа Франциск говорив під час зустрічі з юнаками і дівчатами, які проводять стажування у дипломатичних представництвах Святого Престолу при міжнародних організаціях.

«Я непокоюся, коли чую про молодь, забарикадовану за екраном, очі якої відбивають штучне світло, замість сяяти власною креативністю», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 12 січня 2024 р., учасників проекту «Toniolo Young Professional Association», ініціативи Інституту ім. Джузеппе Тоніоло, який організовує стажування молодих спеціалістів у дипломатичних установах Святого Престолу при міжнародних організаціях. Промовляючи до стипендіатів, Святіший Отець зауважив що вони не лише мають нагоду отримати чудовий досвід контакту з Петровим служінням та живої віри, яка зіставляється із актуальними викликами світу, але також роблять важливий внесок у ватиканські інституції, вносячи в них «подув новизни, здатність мріяти, прагнення скеровувати погляд у даль».

Критика «короткого мислення»

Покликаючись на цей останній аспект, Папа присвятив кілька слів поширенню того, що називають «коротким мисленням». Це мислення, яке відразу згоряє, неспроможне глянути ввись і в далечінь, є плодом потреб цієї миті. «Перед обличчям складності життя і світу таке "коротке" мислення призводить до узагальнень і критики, до спрощення і фальсифікації дійсності, до переслідування власних безпосередніх інтересів, а не блага інших і майбутнього всіх», – зазначив він, висловивши занепокоєння тенденцією серед молоді «барикадуватися» за екранами, в той час як «бути молодими не означає тримати світ у руках, а забруднити руки задля світу».

«Я бачу вас і вірю, що ваш запал і ваша відданість є протиотрутою від короткого мислення; адже ви, всупереч спокусі пристосуватися до того, що минає, прагнете плекати високий погляд, який шукає зірок, а не пилу. Це справжній погляд молоді», – сказав Святіший Отець, заохочуючи не втрачати здатність мріяти і пам’ятати, що всі потребують «креативності та пориву», який лише молодь може дати, її «спраги істини, волання про мир, інтуїції майбуття».

Відкривати дар безкорисливості

Отож, Папа заохотив юнаків і дівчат «не затримувати для себе те добро, яким вони є», не боятися ризикнути, «бо хто, як не ви?». «Ризикніть, адже саме стаючи даром для інших, ви відкриєте себе як дари, унікальні та дорогоцінні дари. У західному контексті ми живемо в оточенні подарунків, серед великої кількості часто непотрібних речей, занурені в штучні продукти, які призводять до втрати благоговіння перед красою, яка нас оточує», – сказав він, наголошуючи на тому, що створіння спонукає нас бути «творцями гармонії та краси», виходячи із «залежності від віртуального», від «гіпнотичного світу соціальних мереж», щоб «запропонувати іншим щось нове та прекрасне».

«Дослідження, яке вас захоплює, молитва від щирого серця, розслідування, яке вас шокує, сторінка, яку ви даруєте іншим, мрія, яка слід втілити, жест любові до тих, хто не може відповісти взаємністю... В цьому полягає творення, це засвоєння стилю, з яким Бог створив світ, стилю безкорисливості, який виводить з логіки "я роблю, щоб мати" і "я працюю, щоб заробити"», – сказав Наступник святого Петра, підкресливши, що саме така поведінка є «революційною», нагадуючи, що «життя вимагає, щоб його дарувати, а не управляти ним».

Дипломатія, що забула своє покликання

Підсумовуючи, Папа запропонував конкретизацію цих ідей навколо «нагальної теми», якою є тема миру. За його словами, погляд на сьогодення показує, що далеким є «те прагнення добра, злагоди, мирного співіснування», якого дипломатія завжди була рушієм. Здається, що дипломатія забула про свою природу ресурсу, «покликаного засипати дедалі глибшу прірву в стосунках між націями». Бракує сміливих ініціатив, зухвалого бачення на користь миру. «А від кого вони можуть прийти, як не від молодих і безстрашних сердець, які приймають те добро, яке є в них самих, і сприймають Євангеліє таким, яким воно є, щоб писати нові сторінки братерства і надії? Це ваше ремесло, ваше покликання», – наголосив Святіший Отець, зауваживши, що оновлення бачення та креативності потребують також багато інших сфер, таких як економіка, боротьба з голодом, торгівля зброєю, кліматичне питання, комунікація та світ праці.