Папа: Святий Дух – головна дійова особа місії, ступаймо Його стежками
  • Срд, 28/06/2023 - 17:13

Зустрічаючись із членами міжнародної комісії діалогу між Католицькою Церквою та протестантською Церквою «Учні Христа», Папа Франциск наголосив на тому, що єдність між християнами будується, коли прямуємо вперед разом, разом молячись і чинячи діла милосердя.

Якщо будемо слухняними до голосу Святого Духа, Він зуміє гармонізувати в нас те, що нам здається важким для примирення. В цьому переконай Папа Франциск, який говорив про це під час зустрічі з членами міжнародної комісії діалогу між Католицькою Церквою та Церквою «Учні Христа», що відбулася в середу, 28 червня 2023 р., перед початком загальної аудієнції. Саме дослідженню «таїнства Святого Духа» присвячена шоста фаза праці комісії, тому Святіший Отець зупинився на деяких аспектах, почерпнутих зі спільного документа «Церква як сопричастя в Христі», в 39-му пункті якого говориться про Святого Духа як пам’ять і провідника.

Пам’ять і провід Церкви

Папа нагадав слова Ісуса, Який обіцяючи учням дар Утішителя, повчав, що «навчить вас усього і все вам нагадає, що я сказав вам». Тож якщо ми «в молитві та з відкритим серцем приступаємо до Святого Писання, натхненого Святим Духом», то дозволяємо Йому промовляти до нас і діяти в нас, і тоді «Його благотворна пам’ять нагадує нам про те, що є вартісним у житті й що немає нічого неможливого для Бога». Святий Дух є не тільки пам’яттю, але й провідником, дбаючи про потреби Церкви через ієрархічні та харизматичні дари.

«Словом, Святий Дух зберігає християнську спільноту молодою. У Ньому – не забуваймо, що справжньою дійовою особою місії є Святий Дух – ми маємо радість проголошувати Ісуса Господом і Спасителем і знаходимо сили йти вперед у прославленні Його імені, прославляючи і возвеличуючи Його. Таким чином Святий Дух зберігає наш дух від спокус смутку та самозакоханості», – наголосив Святіший Отець.

Творець гармонії

За словами Папи, «погляд віри» вміє розпізнавати в житті та в дійсності «присутність і засів Святого Духа», вміючи помічати Його діяння «також і за межами нашої спільноти». «Якщо ми будемо слухняні Йому, Він знатиме, як гармонізувати навіть те, що нам здається важким для узгодження, бо Він є гармонією в Собі. Дух – це гармонія: не забуваймо про це. Він допускає "розділення": згадаймо ранок П'ятидесятниці, коли відбулося велике "розділення" різних харизм... Але потім Він вчинив гармонію, яка не є "переговорами про рівновагу", ні, гармонія виходить за межі цього. І це дорога Духа», – сказав Святіший Отець, заохочуючи не боятися ступати ні ці стежки, які нам вказує Святий Дух.

Разом прямувати вперед

Підсумовуючи, Папа зауважив, що на дорозі церковного сопричастя та діалогу з іншими Церквами та церковними спільнотами важливо прямувати вперед разом. «Християнська єдність досягається спільним прямуванням вперед. Безумовно, богослови потрібні: нехай досліджують, нехай обговорюють, нехай дискутують, але ми, тим часом, прямуймо вперед разом, разом молимося, разом робімо діла милосердя. Для мене це шлях, який не розчарує», – сказав Святіший Отець.