Папа: “Я не благословляю “гомосексуальний шлюб”, я благословляю двох людей, які люблять одне одного“
  • Чтв, 08/02/2024 - 14:34

Цього тижня Папа Франциск знову став на захист суперечливого ватиканського документа, який дозволяє благословення для одностатевих пар, причому Святіший Отець стверджував, що люди “всі повинні поважати одне одного”, і заявив, що благословення мають поширюватися на “всіх”. Про це повідомляє CNA.

Коментарі Папи взяті з ексклюзивного інтерв’ю італійською мовою, яке він дав італійському щотижневому виданню Credere, який буде доступний у газетних кіосках по всій Італії у четвер.

На запитання редактора отця Вінченцо Вітале про Fiducia Supplicans — грудневий документ, опублікований Дикастерією Доктрини Віри (ДДВ), який дозволив нелітургійні благословення для одностатевих пар та інших осіб у “неврегульованих ситуаціях” — Папа сказав, що “найтяжчі гріхи … це ті, які маскуються за більш “ангельською” зовнішністю”.

“Ніхто не обурюється, якщо я благословляю підприємця, який, можливо, експлуатує людей: а це дуже серйозний гріх, – сказав Святіший Отець. У той же час вони обурюються, якщо я дам благословення гомосексуалісту … Це лицемірство! Ми всі повинні поважати один одного. Всі”.

“Я не благословляю “гомосексуальний шлюб”, – сказав Папа. – Я благословляю двох людей, які люблять одне одного, і прошу їх молитися за мене”.

“Завжди під час сповіді, коли виникають такі ситуації, гомосексуальні люди, повторно одружені люди, я завжди молюся і благословляю, – продовжив він. – У благословенні не можна відмовити нікому. Всі, всі. Зверніть увагу, я кажу про людей: тих, хто здатний прийняти хрещення”, – продовжив Франциск.

Із моменту публікації документа Папа Франциск кілька разів ставав на його захист. На аудієнції 26 січня з членами ДДВ Папа сказав, що “моральна досконалість” не є вимогою для отримання благословення.

Намір благословень, сказав тоді понтифік, полягає в тому, щоб “конкретно показати близькість Господа і Церкви до всіх тих, хто, опинившись у різних ситуаціях, просить допомоги, аби продовжити — чи інколи почати — подорож віри”.

Ці коментарі прозвучали після того, як 87-річний понтифік з’явився в італійському телевізійному ток-шоу “Che Tempo Che Fa” 14 січня, до якого він приєднався завдяки прямій трансляції зі своєї резиденції у Домі Святої Марти.

Відповідаючи на запитання щодо Fiducia Supplicans, Папа сказав, що “Господь благословляє кожного, хто здатний бути охрещеним, тобто кожну людину”.

“Але ми повинні взяти їх за руку і допомогти їм іти цим шляхом, а не засуджувати їх від початку, — сказав він. – І це душпастирська праця Церкви. Це дуже важлива робота для сповідників”.

Коментарі Папи на Credere прозвучали у розпал суперечки щодо Fiducia Supplicans, що позначилася широкою критикою та занепокоєнням, зосередженим на тому, як її можуть неправильно тлумачити. Негативну реакцію особливо висловили церковні лідери в Африці та Східній Європі.

Credere, яка є частиною редакційної групи San Paolo і доступна лише у друкованому вигляді, була заснована з нагоди обрання Папи Франциска в 2013 році.

Це видання розповсюджується по всій Італії тижневим тиражем 60 000 примірників і має 200 000 читачів, повідомляє італійська щоденна газета La Stampa.