Папа закликав віруючих до роздумів над сенсом і значенням хвороби (повний текст)
  • Нед, 08/02/2015 - 17:14

"Кожен з нас покликаний нести світло Слова Божого і силу благодаті тим, хто страждає, і тим, хто їм допомагає: членам сім'ї, лікарям, медсестрам, щоб служіння хворим виконувалося все гуманніше, з великодушною самовідданістю, з євангельською любов'ю і ніжністю ", - сказав папа Франциск під час молитви Ангел Господній 8 лютого 2015. Папа згадав про Всесвітній день хворого, який відзначається 11 лютого в літургійний спомин Богоматері з Люрду. Папа попросив молитися за архиєпископа Зімовського, голову Папської ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я, який перебуває в лікарні в Польщі.

"Сьогоднішнє Євангеліє (Мт 1,29-39) розповідає про Ісуса, який після проповіді в синагозі в суботу, оздоровлює багатьох хворих. Проповідувати, зцілювати: це основна діяльність Ісуса в суспільному житті. Проповідуючи,  Він звіщає Царство Боже і зцілюючи показує, що воно знаходиться поруч, що Царство Боже серед нас.

Увійшовши до будинку Симона Петра, Ісус побачив його тещу, яка маючи гарячку, лежала в ліжку. Він відразу бере її за руку, оздоровлює і піднімає її. Після заходу сонця, коли завершився суботній день, люди можуть вийти і принести Йому хворих. Він зцілює безліч людей, які страждали від хвороб різних видів: фізичних, психічних, духовних. Христос прийшов на землю, щоб оголосити і реалізувати порятунок всього людства, всіх людей, Ісус показує особливу прихильність до тих, хто був поранений на тілі і на душі: до бідних, грішників, одержимих, хворих і маргіналізованих. Він, таким чином, показав себе лікарем як душ так і тіл, добрим самарянином для людини. Він справжній Спаситель. Ісус рятує, доглядає, оздоровлює.

Ця реальність оздоровлення хворих Христом закликає нас замислитися про сенс і значення хвороби. Про це нагадує нам Всесвітній день хворого, який ми відзначатимемо наступної середи, 11 лютого, у свято Пресвятої Діви Марії з Люрду. Я благословляю ініціативи, підготовлені для цього дня, особливо молитовне чування, яке відбудеться в Римі ввечері 10 лютого. У цьому місці я хочу згадати голову Папської ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я, архиєпископа Зигмунта Зімовського, який, будучи серйозно хворим, перебуває в Польщі. Помолимося за нього, за його оздоровлення, тому що це він підготував цей День. А він в цей День супроводжує нас у своєму терпінні. Помолимося за архієпископа Зімовського.

Рятівні вчинки Христа не закінчуються з Його особистістю і під час його земного життя; вони тривають за посередництвом Церкви, яка є Таїнством любові і ніжності Бога до людей. Відправляючи на місію своїх учнів, Ісус дає їм подвійний наказ: проповідувати Євангеліє спасіння і зціляти хворих (Мт 10,7-8). Церква, вірна цьому навчанню, завжди визнавала допомогу хворим за невід'ємну частину своєї місії. "Адже вбогих ви маєте завжди з собою", попереджає Ісус (Мт 26,11) і Церква постійно знаходить їх на своєму шляху, визнаючи хворих в якості привілейованого шляху до зустрічі з Христом, щоб прийняти Його і служити Йому. Оздоровлення хворого, прийняття його, служіння йому означає служіння Христу, хворий є тілом Христа.

Це відбувається і в наш час, коли, незважаючи на численні надбання науки, внутрішній і фізичний біль особи викликає серйозні питання про сенс хвороби і болю, а також про смерть. Ці екзистенційні питання, на які пастирська діяльність Церкви повинна відповісти у світлі віри, маючи перед очима Хрест, на якому видно усю рятівну таємницю Бога Отця, який заради любові до людей не пошкодував Сина Свого (Рим 8,32).

Таким чином, кожен з нас покликаний нести світло Слова Божого і силу благодаті тим, хто страждає, і тим, хто їм допомагає, членам сім'ї, лікарям, медсестрам, щоб служіння хворим виконувалося все гуманніше, з великодушною самовідданістю, з євангельської любов'ю і ніжністю. Мати Церква за посередництвом наших рук зцілює наші рани і робить це із зворушливістю матері.

Попросимо Марію, Оздоровлення хворих, щоб кожна хвора особистість, завдяки турботі тих, хто знаходяться поруч неї, змогла випробувати в хворобі силу Божої любові і розраду Його батьківської ніжності ". - Сказав Святіший Отець під час своїх роздумів.

На закінчення своєї зустрічі з віруючими Папа Франциск вітав присутніх на площі св. Петра і попросив їх молитися за нього.