Папа затвердив декрет про чудо за заступництвом аргентинської блаженної
  • Втр, 24/10/2023 - 18:34
Прийнявши у вівторок пополудні Префекта Дикастерії в справах визнання святих, Папа Франциск затвердив для проголошення декрет, який відкриває шляє до проголошення святою посвяченої Богові мирянки, яка жила у бідному регіоні на північному сході Аргентини, поширюючи практику духовних вправ.
 
Пресслужба Святого Престолу поширила повідомлення про те, що Папа Франциск прийняв пополудні у вівторок, 24 жовтня 2023 р., кардинала Марчелло Семераро, Префекта Дикастерії в справах визнання святих. Під час аудієнції Святіший Отець затвердив для проголошення декрет цього відомства про визнання чуда за заступництвом блаженної Марії Антонії від святого Йосифа, засновниці реколекційного дому в Буенос-Айресі, в миру Антонії де Пас-і-Фіґура. Цим відкривається шлях до проголошення її святою Католицької Церкви.

Приклад апостольської ревності

Марія Антонія де Пас-і-Фіґура народилася в аргентинському місті Сантьяґо-дель-Естеро у 1730 році. Маючи 15 років, вона склала приватні обіти, присвятивши своє життя молитві, покаянню та апостольській праці, навчаючи дітей катехизму та роздаючи милостиню бідним. Була близькою до місіонерів-єзуїтів та разом з ними організовувала духовні вправи згідно з духовності святого Ігнатія Лойоли. Марія Антонія зібрала навколо себе дівчат, які вели спільнотне життя, разом молилися та чинили діла милосердя, як також допомагали священикам Товариства Ісусового в душпастирсті. Коли ж 1767 року єзуїтів було прогнано з Аргентини та всієї Латинської Америки, в її житті настав переломний момент. Вона відчула, що повинна присвятити своє життя поширенню духовних вправ. Беручи з собою лише дерев’яний хрест, як символ поміркованості та любові до Христа, Мама Антула, так її називали, що є скороченням від імені Антонія, проходила від міста до міста аргентинської півночі, організовуючи духовні вправи в ігнатіянському дусі. Вона пройшла пішки понад дві тисячі кілометрів, а духовні вправи приносили рясні плоди навернення. Протягом восьми років у них взяли участь 70 тисяч осіб.

На початку 1779 року, в супроводі своїх помічниць, Марія Антонія вирішила податися до столиці Буенос-Айреса. Там, подолавши початковий спротив, викликаний несприйняттям владою всього того, що було пов’язане з єзуїтами, 1780 року був заснований перший Дім духовних вправ, який існує й до сьогодні. Вичерпана наполегливою працею, 7 березня 1799 року Мама Антула відійшла до вічності. 27 серпня 2016 року кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації в справах святих, представляючи Папу Франциска, провів її урочисту беатифікацію в місті Сантьяґо-дель-Естеро.