Папа: збереження вікового мистецтва вимагає внеску великої спільноти
  • Птн, 19/01/2024 - 12:59

Зустрічаючись із представниками Фундації «Веронська арена», Святіший Отець підкреслив чесноти, які необхідні для того, щоб передавати мистецьку спадщину наступним поколінням.

У четвер, 18 січня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Фундації «Веронська арена», згуртованої з метою збереження античного римського амфітеатру у Вероні, в якому від 1913 року регулярно проводяться оперні спектаклі та інші події у сфері культури. У своєму слові Святіший Отець зосередився на спадщині цієї культурної пам’ятки давнини.

Любов до архітектурної пам’ятки

На початку Папа Франциск зазначив, що будівля арени, споруджена в І столітті після Різдва Христового, збереглися крізь віки завдяки постійному використанню. «Як це часто буває, її пристосовували для різних цілей, вона була героїнею мінливої долі: в одні періоди її цінували з огляду на первісну функцію місця для видовищ, в інші – занижували до більш скромного використання, аж до ризику перетворення на кам'яний кар'єр. Однак, це завжди компенсувалося любов'ю, з якою мешканці Верони захищали її збереження, знову і знову реставруючи її та відновлюючи. І ось на початку 1900-х років вона стала місцем зародження того, що перетворилося в прекрасну пригоду фестивалю, якому вже сто років», – зауважив Святіший Отець, згадуючи про щорічні театральні постановки.

Радість від дарування прекрасного іншим

Папа відзначив зусилля тих людей, які спричинились до будівництва та відновлення арени, а також акторів й організаторів різноманітних заходів на її території. «Сто років мистецтва, насправді, не можуть бути плодом праці однієї людини, ані навіть невеликої групи обраних: вони вимагають внеску великої спільноти, праця якої виходить за межі самого існування окремих осіб, і в якій ті, хто працює, знають, що будують щось не тільки для себе, але і для тих, хто прийде після них», – сказав він, додаючи, що смиренність і великодушність є чеснотами справжнього митця. Він закликав присутніх продовжувати свою роботу з любов’ю, чинячи її не стільки заради особистого успіху, скільки заради радості дарувати щось прекрасне іншим. «Даруйте щастя через мистецтво, поширюйте спокій, передавайте гармонію!» – заохотив на завершення Святіший Отець.