Папа: зберігаймо готовність серця, щоб прийняти Ісуса в Його слові та в ближньому
  • Пон, 04/12/2023 - 09:25

Розпочинаючи період приготування до Різдва, Папа Франциск поділився думками про пильність, до якої закликає Ісус своїх учнів.

Протягом цих тижнів дбайливо приготуймо домівку нашого серця, щоб вона була впорядкованою та гостинною. Адже «пильнувати» означає «підтримувати серце готовим». Із таким заохоченням Папа Франциск звертається до вірних у першу неділю Адвенту, періоду духовного приготування до Різдва, в яку у Євангельському уривку чуємо наполегливий Христовий заклик: «Пильнуйте». Опівдні, 3 грудня 2023 р., перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Святіший Отець поділився думками про те, що означає ця пильність. Недільна зустріч відбувалася у форматі відеоконференції з «Дому святої Марти». Також і цього разу катехизу Папи, який одужує від застуди та бронхіту, прочитав монсеньйор Паоло Брайда, а римляни, паломники та туристи, що зібралися на площі Святого Петра, могли бачити його на встановлених екранах.

Той, хто втішається довірою

На початку Наступник святого Петра зауважує, що іноді про цю пильність говорять як про поведінку, мотивовану страхом перед близьким покаранням, немовби очікуючи на метеорит, що впаде з неба. Але не в цьому, наголошує він, полягає суть християнської пильності. Ісус розповідає притчу про господаря, який має повернутися до слуг, які його чекають. Папа пояснює, що слуга в Біблії – це особа, яка втішається довірою пана, з яким часто має стосунки співпраці та прихильності. Наприклад, Божим слугою названо Мойсея, слугинею себе називає Діва Марія. «Отже, пильність слуг не зумовлена страхом, а прагненням, очікуючи на прихід свого пана, – зазначає Святіший Отець. – Вони напоготові до його повернення, бо люблять його, бо мають на думці подбати, щоб коли він прийде, застав привітний і впорядкований дім: вони щасливі знову його побачити, аж до того, що чекають на його повернення як на свято для всієї великої родини, частиною якої вони є».

Назустріч Ісусові, що приходить у ближньому

За словами Єпископа Риму, саме з таким очікуванням, сповненим любові, також і ми хочемо готуватися до прийняття Ісуса. До прийняття Його в Різдві, яке святкуватимемо через кілька тижнів, до прийняття наприкінці часів, коли Він повернеться у славі, до прийняття кожного дня, коли Він виходить нам назустріч у Пресвятій Євхаристії, в Його слові, в наших ближніх, особливо найбільш потребуючих. «Тож в особливий спосіб протягом цих тижнів дбайливо готуймо дім серця, щоб він був охайним і гостинним. Пильність, власне, означає тримати серце напоготові», – підкреслює він, порівнявши таку поведінку з поведінкою вартового, який уночі не піддається спокусі сну, чекаючи на прихід світанкового світла. «Господь є нашим світлом, тож прекрасним буде підготувати серце до Його прийняття з молитвою та милосердям – двома приготуваннями, які, так би мовити, роблять комфортним Його перебування», – додає Святіший Отець, запропонувавши ось таку програму на Адвент: «зустріти Ісуса, Який приходить у кожному братові і сестрі, що нас потребують, і поділитися з ними тим, чим можемо: слуханням, часом, конкретною допомогою».

«Дорогі мої, сьогодні нам варто запитати себе, як ми можемо підготувати гостинне серце для Господа. Ми можемо це зробити, приступаючи до Його прощення, до Його слова, до Його трапези, знаходячи простір для молитви, приймаючи Його в потребуючих. Плекаймо очікування на Нього, не відволікаючись на багато непотрібних речей, не нарікаючи весь час, але зберігаючи своє серце пильним, тобто спраглим Його, недремним і готовим, нетерпеливим на зустріч з Ним», – підсумовує Папа, побажавши: «Нехай же Діва Марія, жінка очікування, допоможе нам прийняти Її Сина, Який надходить».