Папа зустрівся з римським духовенством: ми на місійних теренах
  • Нед, 14/01/2024 - 19:51
Єпископ Риму зустрівся у катедральному соборі зі священиками своєї дієцезії. Зустріч відбулася в атмосфері відвертого діалогу. Папа оголосив, що відновить відвідини парафій.

«Терени місії». Так Папа Франциск окреслив Римську дієцезію під час зустрічі з римським духовенством, яка відбулася в суботу, 13 січня 2024 р., вранці, в базиліці святого Івана на Латерані, що є катедральним собором Римської дієцезії. Як звичайно, спілкування мало конфіденційний характер.

Папа прибув невдовзі після 9-ї години ранку, його зустрів кардинал-вікарій Анджело Де Донатіс. Промовляючи до понад 800 учасників зустрічі, серед яких були священики, як дієцезіальні так і ченці, та постійні диякони, що душпастирюють в дієцезії, Єпископ Риму закликав до євангелізації всієї церковної спільноти, а також оголосив, що відновить відвідини парафій, після перерви, спричиненої пандемією.

Відвертий діалог

Зустріч тривала приблизно три години, повідомляється в комюніке Римської дієцезії, і пройшла «у формі відвертого і невимушеного діалогу в щирій і сердечній атмосфері». Після молитви шостого часу, кардинал звернувся з привітанням, а потім відбувся діалог між священиками і Святішим Отцем, який запросив вільно і щиро ставити запитання. Їх було приблизно тридцять. Папа Франциск говорив про необхідність євангелізації в контексті, який стає язичницьким, підкреслюючи важливість свідчення.

 

Благословення для людей, а не гріха

Далі Папа відповів на запитання про благословення для одностатевих пар, зазначивши, що не змінюється вчення про Таїнство подружжя між чоловіком і жінкою. Благословляються люди, а не гріх. На запитання африканського священика, він зазначив, що культура Африки не сприймає цих благословень, оскільки існує різна чутливість, і це було з'ясовано з кардиналом Амбонґо. Потім він ствердив, що багато хто погано читає церковні тексти: потрібне уважне слухання, підкреслив він, нагадавши, що конфлікти потрібно вирішувати, а не приховувати їх.

Завжди прощати

Далі Папа закликав завжди прощати: «Я завжди прощаю, треба завжди виявляти милосердя», – сказав він. Щодо дияконів, то зазначив, що вони повинні бути посеред людей, на служінні тим, хто перебуває в потребі. Врешті Святіший Отець нагадав, що проповіді повинні бути короткими, близько 7-8 хвилин, безпосередніми, такими, що передають дух Божого Слова.