Папі подарували картину учениці католицького ліцею з Житомира
  • Чтв, 18/04/2024 - 17:19

Від 3 до 17 квітня у Римі відбувалось навчання по роботі з травмою в Папському Салезіянському університеті. У важливій ініціативі також вдалося взяти участь трьом представницям Салезіянського ліцею «Всесвіт» у Житомирі. На завершення свого перебування у Римі вони у складі своєї групи мали зустріч зі Святішим Отцем. 

У навчальній програмі брали участь психологи, педагоги, катехити та аніматори салезіанських спільнот з регіонів, де тривають збройні конфлікти. Серед учасників групи були священники та капелани. 

Україну представляло 14 осіб, серед них 5 – римо-католики. Програма передбачала підготовку до роботи з особами, що постраждали від війни. 

Алла Весельська зі своїми колегами з Житомира представляли спільноту Салезіянського ліцею «Всесвіт». 

 

«У ліцеї «Всесвіт» працює ораторій для молоді та реалізується проект по роботі з людьми, що потребують допомоги. Представник засновника ліцею о. Міхал Воцял SDB запропонував взяти участь у навчанні в Римі трьом особам – директору ліцею Марії Левченко, педагогу та аніматорці ораторію Анні Омельчук та мені, як співкоординаторці та психологу проєкту по роботі з постраждалими від війни, – розповідає Алла Весельська. – Набуті нові компетентності по роботі зі стресом та травмою розширили наші можливості супроводу та підтримки осіб, що потребують допомоги.

Висловлюємо вдячність всім добродіям з України та Італії, завдяки яким був реалізований цей проєкт». 

 

Зустріч зі Святішим Отцем Франциском відбулась на завершення загальної аудієнції у середу, 17 квітня. Папа під’їхав на колісному кріслі до групи учасників навчання та українців зокрема і привітався українською «Христос воскрес». «Під час нашої короткої зустрічі Папа Франциск поділився, що стурбований нашим становищем, особливо, дітьми, яких часто бачить сумними. Ми разом помолились «Радуйся, Маріє». На знак солідарності з Україною Папа залишив підписи на наших прапорах. Зустріч з Папою була хвилюючою до сліз та проникливою, сповненою якогось особливого смутку та надії», – ділиться Алла.

 

Представницям ліцею «Всесвіт» також вдалося передати Папі пам’ятний подарунок. Марія Левченко вручила понтифіку картину, яку створила учениця ліцею. На ній – Україна, зображена як молода зажурена дівчина.  

Нагадуємо, ліцей «Всесвіт» один з перших у Україні християнських загальноосвітніх закладів, заснований у 1994 році, з січня 2020 року офіційно під керівництвом Делегатури Ордену Салезіянів в Україні і відповідно набуває статус католицької. Програма навчання включає в себе обов’язкову для кожної української школи державну програму, спецпрограми з вивчення італійської мови, а також широкий вибір факультативів, гуртків за інтересами. Ліцей здійснює також інклюзивну педагогіку. Місія ліцею: виховання та навчання доброго християнина, успішного та чесного громадянина.