Паролін: механізм репатріації українських дітей з росії працює
  • Пон, 04/12/2023 - 09:38

У контексті кліматичного саміту в Дубаї, конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом та російської агресії проти України кардинал П’єтро Паролін нагадав, що людство не може дозволити, щоб у нього вкрали надію.

В інтерв’ю для ЗМІ Святого Престолу Державний секретар Ватикану нагадав думку Франциска про те, що «тероризм і екстремізм не сприяють розв’язанню конфлікту між ізраїльтянами та палестинцями, а розпалюють ненависть, насильство, помсту і провокують страждання з обох сторін». Він наголосив, що й раніше мирний процес там стикався з багатьма труднощами, а зараз проблема ще більше ускладнилася. Про це пише Vatican News.

Переходячи до інформації про відновлення бойових дій, він зазначив, що промінь надії, запалений припиненням вогню, згас. «Святий Престіл сподівається, що будь-яке насильство припиниться якнайшвидше», — сказав кардинал Паролін.

Говорячи про драматичну гуманітарну ситуацію в секторі Гази, він наголосив: «Необхідно негайно припинити бойові дії та знайти інші способи роззброїти ХАМАС та інші палестинські організації, щоб вони більше не становили терористичну загрозу не тільки для ізраїльтян, але й самим палестинцям».

Ієрарха також запитали про участь дипломатії Святого Престолу в допомозі Україні. Кардинал зазначив, що ці зусилля завжди зосереджені на гуманітарних питаннях, зокрема на репатріації неповнолітніх. Він зазначив, що обмін інформацією між українською та російською сторонами через апостольські нунціатури, розташовані в обох країнах, дав змогу дізнатися про становище десятків дітей.

Він згадав Богдана Єрмохіна, який, втративши батьків, був депортований із Маріуполя до Донецька, де отримав російське громадянство. Підліток намагався повернутися в Україну, але був спійманий спецслужбами. Його справа набула широкого розголосу після того, як він мав з'явитися на призовну комісію до російської армії незадовго до свого 18-річчя. Тоді хлопець звернувся за допомогою до президента Зеленського, і за підтримки дипломатії Апостольської Столиці йому вдалося добитися репатріації в Україну.

Держсекретар наголосив, що механізм, запущений після місії кардинала Дзуппі щодо повернення депортованих росіянами українських дітей, удосконалюється і дає все кращі результати. «Сподіваємося, що ці зусилля відкриють шлях до діалогу також і з інших питань», - наголосив кардинал Паролін.