Північна Ірландія: “Ні” проабортивній освіті в католицьких школах
  • Пон, 04/12/2023 - 13:26

Лондон продовжує свою ідеологічну експансію, що має на меті підпорядкувати Північну Ірландію освітньому диктату, який пропагує аборти. Тому директори діючих таммісцевих католицьких шкіл закликають батьків відмовитися від плану британського уряду запровадити жорсткіші вимоги до шкіл щодо навчання про людську сексуальність. Про це повідомляє Vatican News.

Північна Ірландія, залишаючись частиною Великобританії, не має повного суверенітету. Окрім політичного конфлікту, з лютого 2022 року роботу протестантсько-католицького уряду не діпризупинено, а рішення щодо Белфаста ухвалює уряд у Лондоні.

Британський міністр у справах Північної Ірландії Кріс Хітон-Гарріс наполягає на тому, щоб оновити програму щодо сексуальної освіти відповідно до вимог Лондона. Політик стверджує, що потрібно змінити спосіб викладання цього предмету, щоб надавати дітям і молоді, за його словами, «всебічну та точну з наукової точки зору освіту про здоров’я, сексуальні та репродуктивні права. Освіту, що включає запобігання ранній вагітності та доступ до абортів». Також політик хоче підняти важливість предмету, щоб він став обов’язковим елементом навчальної програми. Щодо  цього висловився очільник Католицької Церкви в Північній Ірландії єпископ Донал Маккеоун, який рішуче відкидає зміни, особливо в зв’язку з тим, що для релігійних шкіл, в тому числі й католицьких, не робиться виключення.

Вказуючи на те, що католицькі школи є найбільшою групою шкіл у регіоні, організація, що їх об’єднує (Catholic Schools' Trustee Service), закликає людей, які не погоджуються на таке суттєве втручання в навчальну програму, висловити свій спротив шляхом консультацій. Це інструмент, який у британській демократії дозволяє громадянам прямо виражати своє схвалення чи заперечення щодо запропонованих урядом правових рішень.

Єпископ Маккеоун наголошує, що: «наше бачення освіти підтверджує права батьків на те, щоб їхні діти отримували освіту відповідно до їхніх етичних, релігійних і філософських переконань». Водночас, як зазначає ієрарх, запропоноване нове законодавство «підриває право батьків на освіту своїх дітей згідно з їхніми переконаннями та міжнародним законодавством у сфері прав людини». Він наголошує, що Північна Ірландія повинна мати право голосу щодо таких чутливих і складних питань.

«Такі делікатні питання повинні залишатися предметом консультацій, дебатів і узгодження з місцевими виборними зборами щодо дій, які найкраще відповідають потребам громадян», — каже єпископ Маккеоун. Як він зазначає, «це законодавство викликало значне занепокоєння, оскільки воно потенційно нав’язує ідеологічний погляд на аборти та запобігання ранній вагітності, що прямо ставить під сумнів права католицьких шкіл пропонувати світогляд, заснований на вірі. Не існує етично нейтрального чи вільного від цінностей підходу до витоків людського життя. «Очікування того, що школи повинні запроваджувати нібито нейтральну програму, яка наголошує на доступі до абортів, демонструє відсутність розуміння основних принципів католицької освіти», – сказав він. Він також наголосив, що «жодну освіту щодо сексуального здоров’я не слід розглядати як окреме питання, відокремлене від ширшого виміру підтримки молодих людей у ​​зростанні до зрілості у настільки сильно сексуалізованому світі. Здорове обговорення сексуальності має бути частиною навчальної програми, яка пропагує психічне здоров’ю та добре самопочуття. Саме цього прагне досягти програма освіти у сфері взаємин, заснованих на вірі», – наголосив єпископ Донал Маккеоун.