Поблизу Єрусалиму знайшли камінь, на якому міг стояти Ковчег Завіту
  • Суб, 21/12/2019 - 12:23

Археологи зазначають, що знайшли біля Єрусалиму на місці розкопок у 3100-річному храмі в Бейт-Шемеш камінь, що є відлунням біблійного опису місця розташування Ковчегу Завіту.

Розкопки почались в 2012 році. Археологи визначили це місце як храм через те, що він мав грубі стіни та був відокремлений від інших будинків в давньому селі, а також мав платформу, яка, швидше за все, використовувалась для релігійних церемоній. Всередині будівлі дослідники знайшли кістки тварин, посуд та викарбувані кам’яні форми, які могли використовуватись як прес для вичавлювання олії з оливок.

Дослідники припускають, що розміщення тварин на цьому місці могло бути «зумисним оскверненням» простору, швидше за все філістимлянами. Бейт-Шемеш розташовувався на межі між філістимлянами та територіями, де проживали древні ізраїльтяни. Це містечко було покинуте, а потім відбудоване кілька разів впродовж 200 років історії.

Минулого літа група археологів віднайшла величезний камінь, з рівною поверхнею, розміщений на двох менших каменях, що представляв свого роду стіл. Власне таке розміщення нагадує опис каменя, на якому був покладений Ковчег Завіту в першій книзі Самуїла. А сам камінь походить з того ж часового періоду, - зазначає др. Зві Ледерман з Університету Тель-Авіву, очільник групи археологів.

В біблійному тексті йдеться про те, що ковчег спочатку поставили в спільноті Шіло, на північ від Єрусалиму, після того як ізраїльтяни вперше прибули на це місце. У боротьбі з філістимлянами останні відібрали ковчег, але після того як Бог покарав їх недугами, вони повернули його ізраїльтянам. Коли філістимляни повернули ковчег в Бет-Шемеш, «там був великий камінь», - сказано в книзі Самуїла. Жителі міста взяли ковчег Господній і поставили його на великий камінь.

Згодом ковчег перенесли в Кіріат-Джарім, а потім – в Єрусалим, інформує timesofisrael.com.