Понтифік написав листа до католиків Близького Сходу
  • Срд, 24/12/2014 - 19:38

Папа Франциск написав листа до католиків Близького Сходу напередодні Різдва Христового, в якому закликав їх мужньо сповідувати свою віру. Він розповів про свою стурбованість долею учнів Христа, що живуть на Святій Землі з апостольських часів, і висловив солідарність всієї Церкви з ними. Папа сподівається, що колись сам особисто відвідає і втішить місцевих християн. У листі, опублікованому 23 грудня, Понтифік рішуче засудив терористичну діяльність "Ісламської Держави" та їх неймовірні злочини. Говорячи про страждання жертв, він зазначив, що "звертається до Бога і закликає всіх  включитися в допомогу, до молитви і до всіх видів ініціатив". Папа підкреслив, що в часи випробувань потрібно бути прив'язаним до Христа, і закликав, щоб складний досвід зміцнив віру та вірність, відродив братерство і єдність, що веде до святості.

Понтифік зазначив, що складні виклики є можливістю зміцнити відносини між католиками різних обрядів і християнами різних конфесій. "Це екуменізм крові, який вимагає довіри до Святого Духа", - написав він. Франциск підкреслив важливість християнської присутності на Близькому Сході і вказав на важливість міжрелігійного діалогу, все більш необхідного в складній ситуації сучасності. "Діалог, заснований на відкритості в істині і любові, є найкращою протиотрутою від спокуси релігійного фундаменталізму, який являє собою загрозу для людей усіх віросповідань. Діалог також є служінням справедливості і необхідною умовою для довгоочікуваного миру ", - вважає Папа.

Франциск підкреслив, що християни можуть також допомогти мусульманам, вказавши, що, як вони самі кажуть, іслам є релігією миру і може перебувати в гармонії з повагою до прав людини та сприяти співіснуванню всіх. Водночас він зауважив, що "драматична ситуація життя наших братів-християн в Іраку, але й езидів і представників інших релігійних та етнічних спільнот, вимагає від усіх релігійних лідерів зайняти
чітку і сміливу позицію, щоб одноголосно і без будь якої двозначності засудити такі злочини і практику використання релігії для їх виправдання".

Святіший Отець зазначив, що християнським покликанням є активна участь у житті своїх країн, зміцнення миру, примирення і розвиток, у співпраці з національними та міжнародними органами. Він підкреслив важливість присутності священнослужителів серед віруючих у важкі моменти історії. Папа закликав також молодь "не боятися і не соромитися бути християнами"; літніх людей - передавати віру і традиції новим поколінням; працюючим у благодійних та освітніх проектах - виховувати  культуру зустрічі, поваги до гідності людини і абсолютної цінності кожної людини. Понтифік запевнив близькосхідних католиків в солідарності і підтримці всієї Церкви.

Папа також закликав міжнародне співтовариство прискорити підтримку для всього Близького Сходу, як через мирні ініціативи та молитву, так і гуманітарну допомогу. Святіший Отець подякував християнам на Близькому Сході за їх свідчення і молитву у своїй інтенції. "Я дуже сподіваюся, що мені буде дана благодать прибути до вас особисто, щоб вас відвідати і підтримати", - написав Папа. Він довірив місцевих віруючих опіці Божої Матері та уділив своє апостольське благословення, бажаючи пережити Різдво в любові і спокої Христа Спасителя.