Понтифік відзначив свідчення живого мученика диктатури комунізму
  • Чтв, 15/02/2024 - 12:27

На загальній аудієнції, що відбулася 14 лютого 2024 р. у Ватикані, був присутній албанський кардинал Ернест Сімані, чиє свідчення Святіший Отець особливо відзначив.

 “Ми всі читали і чули розповіді про первомучеників Церкви. Їх було багато”, – сказав Папа, нагадавши, що на території Ватикану також поховано багато мучеників, старовинні могили яких досі знаходять під час розкопок. “Але навіть сьогодні є багато мучеників по всьому світу, багато. Можливо, більше, ніж у перші дні Церкви. Є багато переслідуваних за віру”, – наголосив Святіший Отець. Про це повідомляє Vatican News.

“Сьогодні я дозволю собі в особливий спосіб привітати живого мученика – кардинала Ернеста Сімані. Як священник і єпископ, він провів 28 років у комуністичній в’язниці в Албанії, де відбувалися, мабуть, найгірші переслідування, – сказав Папа, зазначивши, що кардиналу Сімані 95 років, але, незважаючи на вік, він продовжує служити Церкві. – Дорогий брате, дякую тобі за це свідчення”, — сказав Франциск.

Ернест Сімані таємно отримав священничі свячення в 1956 році. У 1963 році він був заарештований комуністичною владою Албанії і засуджений до смертної кари, яку згодом замінили на 25 років ув'язнення. Після десяти років ув'язнення його знову засудили до страти, але вирок не було виконано. У 1981 році Сімані звільнили і відправили на примусові роботи. До 1991 року він продовжував таємно душпастирювати. У 2016 році Франциск включив священника до Колегії кардиналів.