Прем'єр-міністр Італії підтримує суворішу заборону сурогатного материнства
  • Суб, 20/04/2024 - 14:31

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні закликає парламент прийняти суворішу заборону щодо сурогатного материнства – практику, яка була незаконною в країні протягом двох десятиліть і вже може призвести до тюремного ув'язнення та фінансових санкцій.

Виступаючи на конференції в Римі, Мелоні назвала сурогатне материнство “нелюдським” і “орендою матки”. Вона заохочувала італійський сенат криміналізувати процедуру сурогатного батьківства для італійців також  і за кордоном — ця пропозиція вже пройшла нижню палату парламенту. Відповідно до чинного законодавства, сурогатне материнство незаконне лише у межах країни.

“Ніхто не може переконати мене, що взяти в оренду чиюсь матку — це акт свободи”, — сказала Мелоні на конференції. Про це з посиланням на NBC News повідомляє CNA.

“Ніхто не може переконати мене, що розглядати дітей як легкодоступний продукт у супермаркеті — це акт любові, — додала Мелоні. – Я досі вважаю практику винаймання матки нелюдською; я підтримую запропонований закон, який визнає це загальним злочином”.

Повідомлення проти сурогатного материнства, які пропагує католичка Мелоні, узгоджуються з аргументами, нещодавно висловленими Ватиканом щодо спротиву Церкви сурогатному материнству.

У документі, опублікованому Дикастерією Доктрини Віри 8 квітня, ватиканський орган стверджує, що практика сурогатного материнства порушує як “гідність дитини”, так і “гідність жінки”.

“Жінку відлучають від дитини, яка в ній росте, і стає простим засобом, що підпорядковується свавільній вигоді чи бажанню інших, — йдеться в документі. – Це у всіх відношеннях суперечить фундаментальній гідності кожної людини та праву кожної людини бути визнаною завжди індивідуально і ніколи як інструмент для іншого”.

Нагадаємо, що в Україні сурогатне материнство дозволене законом і визнане одним із видів допоміжних репродуктивних технологій. Сутність сурогатного материнства полягає в тому, що запліднена яйцеклітина пересаджується до організму генетично сторонньої жінки, яка виношує і народжує дитину не для себе, а для бездітного подружжя. Сімейний Кодекс України не захищає інтереси біологічної матері, а ставить на перше місце умови угоди, яка була укладена між сурогатною матір'ю та подружжям.