Приготування до Ювілею: соціальні ініціативи базиліки Святого Петра
  • Срд, 06/12/2023 - 13:46
В рамках приготування до Святого Року 2025, базиліка Святого Петра започатковує соціальні ініціативи, які відповідають трьом ключовим поняттям Ювілею: безкорисливість, справедливість і прощення.

У вівторок, 5 грудня 2023 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація соціальних ініціатив, започаткованих Папською базилікою Святого Петра в рамках приготування до Ювілею 2025. Йдеться про два нові проекти, спрямовані на підтримку біженців та ув’язнених: «Вервиця моря» у співпраці з фундіцією «Casa dello Spirito e delle Arti» та програма працевлаштування ув'язнених у співпраці з асоціацією «Другий шанс».

Під час прес-конференції Архипресвітер базиліки Святого Петра кардинал Мауро Ґамбетті пояснив взаємозв’язок Ювілейного року та представлених соціальних проектів. Він зазначив, що згідно із єврейською традицією, у ювілейний рік звільняли євреїв, які стали “рабами” через свої борги, а майно, яке було продане через фінансові труднощі, повертали першим власникам. Крім того, у ювілейний рік, як і кожні сім років, не обробляли землю, щоб дати їй можливість відновитися. Це була утопічна форма соціальної справедливості, співчуття і поваги до землі. «Таким чином, – пояснив кардинал, – поєднувалися два абсолютні принципи: гідність кожної людини, виражена поверненням свободи та землі, а також велич і доброта Бога, який створив вільних людей і дав їм землю, щоб вони жили в мирі і достатку». Він додав, що ключовими словами Святого Року є безкорисливість, справедливість і прощення. Саме ці поняття лежать в основі соціальних проектів, які були представлені на прес-конференції.

Один з мігрантських човнів, з деревини яких виготовляють вервиці

Один з мігрантських човнів, з деревини яких виготовляють вервиці

Вервиці з дерева мігрантських човнів

Проект «Вервиці моря», що стартував у вересні 2023 року, залучає біженців до виготовлення вервиць для паломників, які прибувають до базиліки Святого Петра. Як матеріал для вервиці використовують деревину з човнів мігрантів, які перетнули Середземне море, щоб дістатися італійських берегів у пошуках прихистку. Вервиці комплектують і збирають у соборі Святого Петра двоє біженців, які працюють у соціальному кооперативі «Casa dello Spirito e delle Arti», а потім їх доставляють до крамниць у базиліці Святого Петра. Попередні етапи роботи виконуються в деяких пенітенціарних установах Мілану, Монци та Риму. Першу таку вервицю подарували Святішому Отцеві. Кошти від продажу вервиць йдуть на підтримку біженців та ув'язнених.

Новий шанс для ув’язнених

Проект «Другий шанс» сприяє реінтеграції ув’язнених у суспільство через працю. Завдяки співпраці з Асоціацією «Другий шанс», один ув'язнений з римської в’язниці «Rebbibia» вже кілька місяців працює електриком під час звичайних ремонтних робіт, які координує Фабрика святого Петра. Після нещодавніх співбесід у двох римських вязницях триває відбір інших кандидатів.

Знову ж таки, у співпраці з асоціацією «Другий шанс», Фабрика святого Петра долучилася до проекту в'язниці у Вітербо, де діє кравецька майстерня, у якій ув’язнені кравці використовують старі вітрила та нові тканини для виготовлення сумок для спортивних клубів, державних установ та компаній. Фабрика святого Петра звернулася до них з проханням пошити сумки для відвідувачів торгових точок Ватиканської базиліки.

Кардинал Ґамбетті показує сумку, виготовлену ув'язненими у Вітербо

Кардинал Ґамбетті показує сумку, виготовлену ув'язненими у Вітербо

Додаткові ініціативи у базиліці

Кардинал Мауро Ґамбетті зазначив також, що окрім цих проектів, ввечері 9 грудня 2023 р., з нагоди запалення ялинки та посвячення вертепу на площі Святого Петра, парафія Святого Петра, разом з Дикастерією харитативного служіння та за підтримки Губернаторства, організовує вечерю з бездомними людьми. У рамках підготовки до Ювілею подовжено також час молитви в базиліці: щосуботи о 21:00 відбуватиметься вечірня Євхаристійна Адорація перед головним вівтарем.