Прийшли і подивилися: у ролі новиків Крехівського монастиря спробували себе 29 юнаків
  • Пон, 01/04/2024 - 17:28

З 28 по 31 березня в Крехівському монастирі святого Миколая ЧСВВ відбулася зустріч для розпізнання покликань «Прийди і подивися». Протягом трьох днів юнаки мали можливість спробувати себе в ролі новиків чернечого чину.

Про те, як відбувався захід, із «Духовною величчю Львова» поділився магістр новіціяту о. Роман Мельник, ЧСВВ.

За його словами, зареєструвалося на ці дні 32 особи, та з певних обставин участь у них взяли 29 юнаків з п’яти областей. «Без сумніву, більшість з Львівської, Івано-Франківської та Тернопільська області, але також був хлопець з Мирнограда на Донеччині, він навчається у Бучацькому ліцеї, та з Хотина на Буковині». Загалом з Бучацького колегіуму св. Йосафата на чолі з о. Теодором Дутчаком, ЧСВВ приїхало 11 учасників.

Тепер живуть разом з монахами

О. Роман Мельник, ЧСВВ розповів, що формат зустріч оновили. Раніше учасники мешкали не в самому монастирі, а поруч, та лише молилися з монахами. Та минулого року дещо змінилося.  «Ми зробили так, щоб вони відчули себе кандидатами, повністю виконуючи увесь новіціятський графік. Тому хлопці жили разом зі спільнотою в самому монастирі, виконували все, що робить новіціят», —  зазначив отець-маґістр.

Такий формат, хоч і незвичний для мирського життя, хлопцям сподобався. «Найперше молодь дякувала за те, що вона була настільки задіяна, що навіть не було часу на телефон. І вони це підкреслили, що нарешті зрозуміли: можна жити і в такий спосіб», — зазначив о. Роман Мельник, ЧСВВ. «Наш розпорядок складений за таким принципом: вісім годин праці, вісім — відпочинку і стільки ж на молитву.  Хлопці досить добре справлялися, хоча може комусь було трохи складно вставати о шостій ранку та лягати вчасно».

Деякі хлопці приїхали на зустріч для розпізнання покликання вже не вперше, таких було 12. За словами отця-маґістра, вони відзначили, що їжа в монастирі стала смачнішою.

Не літній табір, а роздоріжжя вибору

Захід відбувається в березні не випадково. «Ці зустрічі колись завжди проводили літом, і тому, можливо, сприймалися як літній табір чи канікули. А березень – це вже інакше. Через це маємо відчутні плоди: з восьми кандидатів п’ятеро – це ті, які були на подібній зустрічі у минулі рази», – розповів о. Роман Мельник, ЧСВВ.

На такі зустрічі запрошують здебільшого юнаків від 16 років: «Це якраз є 10-11 клас – тоді, коли людина стоїть на роздоріжжі вибору», – підкреслив маґістр новіціяту. «Не всі вони стануть кандидатами до Василіянського Чину, але хтось колись у майбутньому, я думаю, буде згадувати ці зустрічі з  приємністю».

Учасники зустрічі не лише молилися, але й працювали, на рівні з кандидатами та новиками — прибирали територію, чистили картоплю на кухні тощо.

На фейсбук-сторінці Крехівського монастиря відзначають, що «сумніви будуть завжди, особливо у розпізнанні свого покликання». «Тому, подібно як і апостол, отці-василіяни пропонують кожному, хто роздумує над Божим планом щодо нього, “прийти і подивитися” – скуштувати монашого життя протягом трьох днів у Крехівській обителі».

Також повідомляється, що учасники зустрічі мали нагоду спільної молитви та богослужень, адорації Найсвятіших Тайн з музичним супроводом, розважання над Святим Письмом за методикою Lectio Divina. Юнаки не лише познайомилися між собою та з устроєм монастиря, а й дізналися свідчення монашого покликання крехівських кандидатів і новиків, і навіть зустрілися з о. Софроном Попадюком, ЧСВВ – унікальним 83-літнім очевидцем УГКЦ у підпіллі.

Організатори заходу вдячні о. ігумену Володимиру Маланюку, ЧСВВ та о. маґістру Роману Мельнику, ЧСВВ, а також всій спільноті Крехівського монастиря оо. Василіян за підтримку та співпрацю у цьому проєкті. А «двигуном» організації зустрічі стали брати-кандидати та новики, які доклали чималих зусиль для гідно і плідно проведеного часу.

Фото: Крехівський монастир святого Миколая

Підготував Андрій Толстой