Професор Браг: Європі сьогодні бракує моралі, вона не переконана у своїй цінності
  • Втр, 13/02/2024 - 14:26

Відмова визнати християнське коріння Європи була брехнею через замовчування, нагадує професор Ремі Браг, французький філософ і лауреат «Премії Ратцінґера» у 2012 році. Він зазначає, що за останні роки в цьому відношенні був досягнутий великий прогрес. З’явилося більше брехні, наприклад, про те, що чоловік може завагітніти. Про це пише rkc.org.ua з посиланням на Vatican News.

Водночас, він визнає відмінності в чутливості між країнами в цій сфері. Так, Центральна Європа має досвід ленінського ідеологічного режиму. «Було б добре, якби Західна Європа спробувала трохи краще зрозуміти угорців і поляків, перш ніж ображати їх», – додає професор Браг.

У розлогому інтерв’ю тижневику Tempi він зазначає, що сьогодні в Європі багато говорять про цінності та мораль, але бракує бойового духу у військовому розумінні цього слова. Немає гордості за те, що ти відстоюєш, немає бажання захищати і немає віри в майбутнє.

Європа також більше не здатна вчитися від інших, хоча мала б: працьовитості від китайців, реалістичного погляду на оборону від американців чи здорової демографії від ісламських країн. Вона також перестала вірити, що може чогось навчити решту світу. Бо якщо всі цивілізації вважати рівноцінними, то європейські культурні досягнення – це не більше, ніж місцевий фольклор, який не можна експортувати.

Як фахівець з арабської філософії, професор Браг також звертає увагу на основні відмінності між ісламським світом і нашою цивілізацією. «Іслам дає відповіді на всі людські проблеми, але вони суперечать відповідям, які дає наша цивілізація, і це в питаннях першорядної важливості, таких як, наприклад, рівність усіх людей незалежно від їхньої статі чи релігії. Це дві протилежні системи», – додає французький філософ.

Нагадуємо, «Премія Ратцінґера» присуджується щорічно, починаючи з 2011 року, двом або трьом науковцям. Раніше лауреати премії були переважно вченими в галузі догматичного або фундаментального богослов’я, Святого Письма, патрології, філософії, а також видатними митцями в галузі музики та архітектури. В останні роки коло лауреатів премії також розширилося, включивши до нього представників мистецтва, натхненного християнством. Підтверджуючи всесвітній культурний горизонт, лауреати Премії походять щонайменше з 16 різних країн. Серед нагороджених не лише католики, але й представники інших християнських конфесій та один юдей.