Професор Браге про лихо осквернення: Ми – виклик для світу
  • Срд, 20/11/2019 - 16:20

Ворожість щодо християнства є чимось природним. Саме наше існування є викликом для світу, – вважає професор Ремі Браге, французький філософ та релігійний експерт, лауреат Премії Ратцінгера. Католики у Франції запитують себе про причини зростання кількості та зухвалості актів осквернення.

Лише цього місяця ЗМІ розповсюджували фотографії оскверненого собору в Олорон-Сент-Марі або жорстокої профанації Найсвятішого Таїнства в Тонне-Шаранті. Напади на церкви стали щоденним лихом. Торік їх було понад тисячу. Тижневик «Famille Chrétienne» присвятив цьому явищу окремий випуск, даючи читачам конкретні поради щодо захисту церков від агресії.

Професор Браге зазначає, що найбільшою профанацією було, звичайно, розп'яття. Порівняно з цією історичною подією, все інше здається незначним. Професор Браге згадує, що осквернення відбувались завжди. Однак це правда, що лише за 10 років їхня кількість зросла на понад 220%. Важко сказати, що відбувається в свідомості винуватців. Професор Браге переконаний, що це, насамперед, «дурощі».

На запитання, чи переслідують християн у Франції, він відповів ствердно, але застеріг, що це переслідування «soft», легкої категорії. Вони є результатом рішень тих, хто керує політикою та ЗМІ. Вони вирішили, що християн будуть ігнорувати. Усі згадки про християнство приправлені глузуванням. Як з цим боротися? Ми повинні бути вдвічі кращими. Тільки тоді вони готові пробачити нам, що ми є християнами, – каже французький філософ та релігієзнавець.

На його думку, треба також усвідомлювати, що для нехристиянина християнство – це щось обурливе. Втілення Бога, Його входження в історію людини, а з іншого боку, відкриття людині дороги до святості, тобто чогось божественного, – це все руйнує порядок поганських релігій, включаючи іслам, різкий поділ на божественну та людську сферу. Треба пам’ятати, що поганство менш проблематичне, аніж релігія Божого завіту зі своїм народом, – додає французький філософ.