Протести в Кенії: єпископи закликають до діалогу
  • Срд, 26/07/2023 - 16:50

Католицькі єпископи Кенії звернулися до уряду країни із закликом прислухатися до повідомлень про тяжке становище кенійців, чітко і чесно пояснити невиконання обіцянок і зробити політичним пріоритетом полегшення соціально-економічного становища народу. Про це повідомляє Vatican News.

У столиці Кенії Найробі та у великих містах країни Момбаса та Кісуму тривають масштабні протести через низку податків, запроваджених урядом на чолі з президентом Вільямом Руто. Демонстрації почалися 19 липня 2023 року після того, як Райла Одінга, лідер опозиційної партії Azimio la Umoja (Декларація єдності), закликав до триденних протестів. Був зупинений громадський транспорт, закриті школи та підприємства, а поліція була готова розібратися з заворушеннями.

Місцеві медіа повідомляють, що опозиція закликала кенійців вийти на вулиці з каструлями та черпаками і вимагати від уряду переглянути закон про бюджет і “нагодувати країну”. Минулого тижня в сутичках з поліцією загинули 13 людей, понад 20 отримали важкі поранення. Ситуація погіршується тим, що, за даними місцевих ЗМІ, внаслідок діяльності однієї з сект від голоду померло понад 400 осіб. Масові поховання послідовників секти виявила поліція в лісі Шакахола на сході країни.

Реакція кенійських єпископів була негайною: вони закликали припинити кровопролиття та відновити двосторонні переговори за участю релігійних лідерів та інших представників. “Ми віримо, що немає жодної проблеми, якою б складною вона не була, яку не можна було б вирішити шляхом діалогу. Ми повинні за всяку ціну уникнути загибелі людей. Кров не має більше проливатися», — йдеться у зверненні кенійських єпископів до президента і лідера опозиції.