Реформа карного права Східних Католицьких Церков
  • Чтв, 06/04/2023 - 11:31

У середу, 5 квітня 2023 р., у Ватикані оприлюднено Апостольський лист Motu proprio “Vocare peccatores” Папи Франциска, яким він реформує карне право Східних Католицьких Церков, гармонізуючи східний правопорядок з латинським, зберігаючи особливості східного права.

 

Метою нового Апостольського листа Motu proprio є внести у Кодекс канонів Східних Церков ті зміни, які 2021 року були внесені до латинського Кодексу канонічного права, зберігаючи особливості східного правопорядку.

Нагадаємо, що у 2021 році Апостольською конституцією «Pascite gregem Dei», Папа Франциск проголосив нову версію Книги VI Кодексу канонічного права про покарання в Церкві, яким керується Церква латинського обряду. Тепер же законодавець вносить зміни у 22 канони Титулу XXVII Кодексу Канонів Східних Церков «Карні санкції в Церкві», а також у 1152 канон цього кодексу, в якому йдеться про погашення карних позовів через смерть обвинуваченого, помилування компетентною владою чи за строком давності.

В Апостольському листі “Vocare peccatores” Папа нагадує про те, що метою покарання є відновлення справедливості, виправлення правопорушника та надолуження кривди та шкоди. Тож одним із проявів турботи пастиря є зусилля, спрямовані на те, щоби виправити поведінку того, хто помиляється. Нове законодавство вступить у дію від 29 червня 2023 року.

«Нові норми, – пояснює монсеньйор Хуан Іньясіо Арріета, Секретар Дикастерії законодавчих текстів, – дуже чітко визначають, коли церковна влада повинна втрутитися у випадку злочинів. Вони є більш точними, а також покарання, які повинні застосовуватися, більш зрозумілі, краще окреслені. Крім того, східна дисципліна в багатьох аспектах гармонізована з латинською, наприклад, у тому, що стосується зловживання проти неповнолітніх чи захисту таїнств».