Релігійна свобода повернеться на окуповані території лише після її визволення – Віктор Єленський
  • Пон, 01/04/2024 - 15:55

В рамках Kyiv StratCom Forum 2024 сьогодні відбулася дискусійна панель “Когнітивна деколонізація: боротьба за людську свідомість через культуру та релігію”. Одним з ключових спікерів панелі був Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

Протидія російським наративам в релігійній галузі

Голова ДЕСС окреслив основні напрямки роботи з протидії російським наративам в релігійній сфері. Він наголосив, що після звільнення окупованих територій буде відновлено дію Закону України “Про свободу совісті і релігійні організації”. Це гарантуватиме вільне функціонування всіх релігійних конфесій, включаючи мусульман, баптистів, п’ятидесятників, Православну церкву України та Українську греко-католицьку церкву. Всі вони почнуть діяти вільно, так як це було раніше. Що стосується російської православної церкви (РПЦ), Віктор Єленський зазначив, що за проєктом закону, який очікує на друге читання, діяльність РПЦ в Україні буде унеможливлена. За його словами, це не означає заборону віросповідання, а лише припинення діяльності структур, підпорядкованих Москві.

Запит на розрив з Москвою в УПЦ МП

Віктор Єленський зауважив, що в УПЦ МП є запит на розрив з Московським патріархатом. Минулого року 400 кліриків на чолі з двома митрополитами підписали звернення до предстоятеля УПЦ МП з закликом зібрати Помісний собор і розірвати зв’язки з Москвою.

Держава не вимагає від УПЦ МП ані зміни календаря, ані літургійної мови, ані входження до складу іншої церкви, ані проголошення автокефалії. Єдиною вимогою є розрив зв’язків з Московським патріархатом. Це, на думку Голови ДЕСС, суттєво змінить релігійну картину України і відкриє шлях до діалогу між УПЦ та Православною церквою України.

Індивідуальний підхід до священників на окупованих територіях

Віктор Єленський підкреслив, що до священиків, які продовжують свою роботу на окупованих територіях, необхідний індивідуальний підхід. Їх діяльність часто відбувається під сильним тиском з боку окупантів. «Тих, хто молиться за мир, а не за перемогу російської зброї, у кращому випадку можуть відсторонити від служіння, у гіршому – переслідують кримінально, катують, вбивають, – зазначив він і додав: проскрипційний список священників, пасторів і релігійних лідерів, вбитих, закатованих, пропалих безвісти, полонених налічує десятки людей. Список вбитих налічує 40 священнослужителів, причому деякі з них під час загибелі мали літургійне облачення». 

Голова ДЕСС також відзначив, що спроба росії створити корпус колаборантів з числа священнослужителів УПЦ МП, зокрема, “перетворити митрополита Агафангела на “прапор” уявної “Одеської Народної Республіки”, не вдалася.

Віктор Єленський підкреслив, що модель державно-церковних і релігійно-суспільних відносин, характерних для України, є унікальною для Європи. В Україні всі релігії та церкви рівні перед законом, а представники різних конфесій обіймають найвищі посади в державі.

Релігія як важливий фактор у сучасному світі

Всупереч прогнозам на початку 21 століття, релігія продовжує відігравати важливу роль у житті людей. Саме тому рф, для просування своєї агресії, використовує ідеї РПЦ МП, що є визначальною рисою російського тоталітаризму.  Віктор Єленський відзначив, що країна з високими показниками абортів, безпритульних дітей, алкоголізму  серед підлітків та злочинності не може бути взірцем традиційних цінностей. Він підкреслив, що все більше релігійних спільнот, не тільки християнських, але й мусульманських і буддійських, усвідомлюють це.

 «Мало хто сумнівається, що навряд чи можна причислити до сповідниць традиційних цінностей країну, яка відмовляється віддати матері тіло загиблого сина», – сказав він. 

На завершення, Голова ДЕСС висловив побажання щодо створення посади посла з релігійної свободи при Міністерстві закордонних справ України, за аналогією до інших країн. Він впевнений, що Україна, християнська країна, яка «дихає двома легенями» – заходом і сходом, успішно протистоятиме російській агресії та збереже свою унікальну модель державно-церковних відносин.