Резолюція Міжнародного Саміту «Україна – Життя. Гідність. Перемога!»
  • Срд, 14/06/2023 - 13:56

Учасники Саміту високо шанують зафіксований у Конституції України постулат про нашу спільну відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями. Відтак ми констатуємо, що найголовнішим скарбом України є народ і люди – сім’ї і діти. Територія стає країною, коли на ній мешкають сім’ї, коли народжуються і захищаються діти, коли збільшується і зміцнюється нація

Зменшення населення України триває вже кілька десятиліть. Після 2014 року фактор негативних демографічних процесів набув ще більшої гостроти. Відбулося російське вторгнення в Україну і окупація частини територій. Далі – багатомільйонна трудова еміграція після скасування візового режиму. А від початку Великої війни 24 лютого 2022 року понад 8 мільйонів українців (передусім жінок і дітей) стали біженцями по всьому світу у пошуках безпеки. У цей самий час сотні тисяч українських чоловіків гинуть та зазнають каліцтва, боронячи нашу землю. Після 2019-го в Україні щороку смертність щонайменше вдвічі вища за народжуваність.

Постає питання: «Чи буде кому жити на нашій відвойованій українській землі?!»

Сімейна політика, захист життя і дітей, підтримка батьківства і материнства мають стати ключовими пріоритетами державної політики. Не лише соціальної, а передусім безпекової.

Сьогодні українська нація чинить спротив російським окупантам, українське військо звільняє наші землі. Але у цей самий час ідеологічні окупанти просувають ідеї, які загрожують нашій ідентичності, нашим дітям і сім’ям, нашим фундаментальним цінностям. Учасники Саміту бачать цю проблему, а тому об’єднують свої зусилля задля збереження нації та держави і закликають:

 – Розглядати сімейну політику і збільшення народжуваності як пріоритет у стратегії національної безпеки. Орієнтацію на права та інтереси сімей вважати пріоритетом у державній стратегії, наскрізним критерієм у діяльності всіх органів влади.

 – Напрацювати комплекс ефективних стимулів для возз’єднання сімей в Україні після тимчасового виїзду жінок і дітей за кордон під час дії воєнного стану. Розшук і повернення всіх викрадених і вилучених українських дітей з Росії та інших країн вважати державним пріоритетом.

 – Надати особливий статус сім’ям військовослужбовців з зон бойових дій. Забезпечити їм сталий соціальний супровід, належну економічну допомогу та морально-психологічну підтримку.

 – Удосконалити українське законодавство з метою захисту життя від зачаття до природної смерті. Запровадити механізм значного збільшення грошових виплат на кожну наступну народжену в сім’ї дитину задля стимулювання багатодітності у родинах.

 – Унеможливити ухвалення законів, які ставлять за мету деформувати інститут сім’ї і природний порядок. Концепція одностатевих партнерств чи одностатевих «шлюбів» має бути визнана такою, що складає загрозу національним інтересам, адже поглиблює демографічну катастрофу і спричиняє значне суспільне протистояння.

 – Запровадити у середній і вищій школі викладання курсів з підготовки до подружнього сімейного життя і відповідального батьківства. Реалізовувати національну медіастратегію щодо піднесення значення сімейного союзу чоловіка та жінки, які народжують або всиновлюють і виховують дітей.

 – Забезпечувати державне соціальне замовлення на формування і реалізацію комплексної сімейної стратегії профільним інститутам громадянського суспільства, які мають відповідну мотивацію і підтверджений досвід.

Україна – країна з драматичною історією і величним майбутнім. Ми єднаємося, щоб захистити  і зберегти найцінніше: сім’ю, батьківство, материнство, дитинство!

Коли є родина – тоді буде й Україна!