Рік молитви: дикастерія у справах євангелізації пропонує онлайн-посібник
  • Срд, 21/02/2024 - 14:24

В мережі доступний посібник «Навчи нас молитися», який приготувала Дикастерія в справах євангелізації. Це один із засобів, задуманих для супроводу вірних на дорозі приготування до Святого Року 2025, заключний етап якої присвячений молитві.

«Навчи нас молитися»: таку назву має посібник, який Дикастерія євангелізації випустила з нагоди Року молитви, що його проголосив Папа Франциск як підготовку до Ювілею 2025 року. Брошура італійською мовою безкоштовно доступна на сайті дикастерії, незабаром її також можна буде завантажити іспанською, португальською, французькою, англійською та польською мовами. Вона є частиною серії матеріалів, покликаних супроводжувати християнські спільноти та окремих віруючих у підготовці до Святого Року.

Брошура, назва якої взята з 11-го розділу Євангелії від Луки, натхненна повчаннями Папи Франциска і повинна стати заохоченням до посилення молитви як особистого діалогу з Богом, щоб мати можливість замислитися над своєю вірою і зобов'язаннями в сучасному світі, в різних сферах, в яких людина покликана жити, щоб живити оновлений запал до євангелізації сучасної людини. Вона також пропонує вказівки та поради щодо того, як повніше проживати діалог з Богом у стосунках з іншими людьми.

Молитва як компас

У вступі до видання пригадується, що «у своїх катехизах Папа неодноразово вказував на те, що молитва – це шлях до контакту з найглибшою правдою про нас самих, де присутнє Боже світло, як навчав святий Августин». В ньому також підкреслюється заохочення Святішого Отця «молитися витривало», адже постійна молитва преображає «не лише особу, але й спільноту, яка її оточує, навіть там, де, здавалося б, зло бере гору». «Нехай же молитва буде для кожного християнина компасом, який орієнтує, світлом, яке освітлює шлях, і силою, яка підтримує в паломництві, що приведе до порогу Святих Дверей», – читаємо у вступі, який визначає молитву як інструмент для того, щоб «прибути до них із серцем, готовим прийняти дари благодаті та прощення, які нестиме Ювілей». З цього випливає заохочення зануритися «за допомогою молитви в безперервний діалог з Творцем, відкриваючи радість тиші, мир відречення і силу заступництва в сопричасті святих».

Перший розділ посібника присвячений «Вченню Папи Франциска про молитву», другий – різним способам молитви, а наступні розділи стосуються «Молитви в парафіяльній спільноті», «Молитви в сім'ї», «Молитви молоді», «Духовних реколекцій на тему молитви», «Катехизації на тему молитви», «Молитви затворників», «Молитви у санктуаріях» та «Молитва вірних на Ювілейний рік 2025».