Російський священник виступив проти РПЦ та засудив російську агресію
  • Чтв, 15/02/2024 - 12:57

35-річний ієромонах Петро (Степанов), який служив у Башкирії, опублікував відкритий лист до церковних ієрархів з критикою нинішнього безбожного становища духівництва та оголошення розриву із РПЦ. Він вже рік відсторонений від служби за незгоду з агресивною політикою РПЦ щодо війни в Україні, а тепер вирішив відкрито виступити проти псевдодухівництва. Про це повідомляє c4u.org.ua.

«Своїми діями ви занурили руки Матері (Церкви) по лікоть у кров українських та російських людей. Ви відвернулися від Бога і присягнули на вірність сатані. З амвона ви закликаєте до Любові, а самі підтримуєте кровопролитну бійню», — це лише частина звинувачень Петра Степанова що керівництва церкви.

13 лютого ВВС опублікувала інтерв’ю із церковним дисидентом, в якому він пояснює свою позицію та відкриває жахливі факти про духовний стан російської церкви. Ієромонах вирішив остаточно розірвати стосунки з РПЦ, коли патріарх Кирило (Гундяєв) ввід у церковну практику молитву «О святой Руси», в якій міститься благословіння російської агресії та війська окупантів.

Також в інтерв’ю ВВС він заявив, що РПЦ не має ніякого відношення до Бога і його відсторонення від служіння у 2022 році — це лише політичне рішення, яке немає сили перед Богом. На сьогодні, 15 лютого, призначене засідання церковного суду щодо позиції ієромонаха. Ймовірно, його відсторонять від церкви.

Окрім засудження російської агресії та позиції РПЦ у цій війні, Петро Степанов викриває факти корупції в церкві, розкрадання пожертв і загальну атмосферу бездуховності як серед кліриків, так і серед парафіян. В інтерв’ю ВВС священнослужитель розповідає про тоталітарну структуру російського православ’я, численні фінансові маніпуляції, сексуальне насилля (в тому чисті й гомосексуалізм), повну несвободу і залежність священників, а також загальнонародну кризу духовного життя:

«Народ ні в що не вірить. Квартиру освячують, щоб квартира краще продалася. Дітей хрестять, щоб не хворіли… У Церкві є такий жарт, що ми зазвичай з парафіянами бачимося двічі: один раз на хрещенні, другий – на відспівуванні. Народу це не потрібно та нецікаво». Він ставить під сумнів добрі наміри тих, хто робить щедрі пожертви, адже ці люди не мають стосунку до церкви, а фінансування храмів є лише засобом прославлення себе.

Петро Степанов створив два блоги, в яких розкриває подробиці реального життя церкви. Хоча аморальність і духовне падіння російського народу й духівництва не є новиною, однак у блогах та в інтерв’ю для ВВС ієромонах викриває, наскільки глибокою є проблема. За це і за підтримку січневих протестів у Башкирії розпочалося його переслідування.