Розпочався процес беатифікації 14-річної дівчини, яка загинула, обороняючи чистоту
  • Чтв, 19/10/2023 - 16:27

Католицька Церква в Нігерії розпочала беатифікаційний процес 14-річної Вівіан Учечі Огу з м. Умуелем в Нігерії, яку 15 листопада 2009 року застрелили озброєні викрадачі, коли вона обороняла свою чистоту. Якщо справа беатифікації дійде до завершення, то дівчина стане другою особою, блаженною в Нігерії після Кипріана Івене Тансіма, піднесеного на вівтар 22.03.1998 св. Іваном Павлом ІІ. Вона також би стала «нігерійською Марією Горетті», пише ekai.pl.

Марія Горетті (1890-1902) – італійська свята, яку в 1950 р. канонізував Пій ХІІ, і яка стала взірцем для нігерійської дівчини. Так склалось, що власне про неї вона почула на своїй останній (як виявилось) катехезі, в неділю 15 листопада 2009 р. Вівіан настільки перейнялась життям і долею св. Марії, що заохочувала своїх подруг разом з нею витривати у чистоті і не піддаватись насиллю чи будь-якому виду аморальності.

І вже ввечері того ж дня до будинку її сім’ї увірвались троє озброєних злочинців. Вони поранили батька і втекли, викравши Вівіан і її старшу сестру. Злочинці намагались зґвалтувати дівчину, але вона настільки рішуче протиставилась їм, що вони вбили її із вогнепальної зброї.

«Оскільки слава її мучеництва і святості постійно зростала після її смерті і після формального заклику відкрити справу її беатифікації і канонізації, повідомляючи про це церковну спільноту, запрошуємо усіх вірних, які можуть скласти достовірне свідчення, сконтактуватись із архиєпархіальною курією, щоб передати цю інформацію», - йдеться у декреті, який підписав архиєпископ міста Бенін Августин Обіора Акубезе. Він пояснив, що йдеться про усілякі дані стосовно молодої дівчини, особливо ті, що підтверджують її мучеництво, так і ті, що йому суперечать.

В місцевій архиєпархії виник Рух ім. Вівіан Огу, щоб пам’ятати, що «вона була провідником кола Папської місійної справи дітей у своїй парафії і що у віці 9 років збирала кошти, аби оплатити опіку над бідними дітьми, що перебували в центральній лікарні м. Бенін». Мала дівчина також організувала відвідини дітей в сиротинцях, де проживали вбогі діти.