Руандський волонтер зізнався в підпалі собору в Нанті
  • Срд, 29/07/2020 - 18:59

Французька поліція заарештувала 39-річного руандця, який зізнався в підпалі собору в Нанті, в якому допомагав як волонтер. Еммануель відповідав за закриття храму напередодні пожежі. Незважаючи на швидке втручання пожежників, пожежа завдала значної шкоди. Підпалювачу загрожує 10 років ув'язнення та штраф у розмірі 150 тис. євро.

Це другий арешт руандця. Уперше його заарештували відразу після пожежі. Однак після дачі свідчень його відпустили додому. Тепер прокуратура звинуватила його в підпалі у трьох місцях собору, в чому він зізнався. Прокурор з Нанта заявив, що слідчим вдалося знайти сліди легкозаймистого миючого засобу, що використовується для великих і малих органів та електричної панелі. Ці елементи дали змогу встановити кримінальне походження пожежі.

Еммануель приїхав з Руанди до Франції 2012 р., подружився з єпархією, багато разів прислуговував у соборі на Літургії. Звинувачення у підпалі собору викликає недовіру серед людей, які його знали. «Мій клієнт виявив готовність до співпраці. Він дуже шкодує про свій вчинок і його зізнання стало для нього визволенням», – наголосив адвокат підпалювача Квентін Шабер. Він пояснив, що підозрюваний мав докори сумління і «зламався, коли почув про ступінь шкоди». Прокуратура оголосила, що якщо його засудять, обвинуваченому загрожує 10 років ув'язнення та 150 тис. євро штрафу.

Пожежа сталася 18 липня. За даними пожежників, полум'я знищило великі органи над західним порталом церкви пізньої готики, які уникнули руйнування під час Французької революції та пожежі в січні 1972 р. Навіть більше, згоріли цінні твори мистецтва, вогонь знищив вітражі XVI ст. Понад сотня пожежників та рятувальників взяли участь у боротьбі з полум’ям. За оцінками експертів, храм переживатиме багаторічні реконструкції.