Семінар у Ватикані про квантові технології: сприяти прогресу для всіх
  • Суб, 02/12/2023 - 15:07

З нагоди Міжнародного семінару «Наука і квантові технології: останні досягнення і нові перспективи», Президент Папської академії наук поділився специфікою обговорюваних галузей науки у сфері пошуку і усвідомлення Бога.

Від 30 листопада до 2 грудня 2023 р. у Ватикані відбувався міжнародний семінар на тему «Наука і квантові технології: останні досягнення і нові перспективи», яку організувала Папська академія наук. У події взяли участь вчені, підприємці, експерти з технологій та ринку з різних частин світу, обговорюючи сучасні технології, проблеми планети та етичні питання.

Наука на благо планети

У інтерв’ю для ватиканських медіа Президент Папської академії наук Йоахім фон Браун пригадав, що членами Академії були Ервін Шредінґер, Макс Планк і Нільс Бор – особи, які представляли «передову квантової фізики». Навіть Альберт Ейнштейн, хоч і не був її членом, але підтримував дружні стосунки з багатьма членами Академії. Говорячи про особливості цьогорічного симпозіуму, він вказав на присутність близько вісімдесяти учасників, які є експертами у галузці квантової фізики, логістики, охорони здоров'я, клімату, а також складних системних питань, таких як продовольство. «Нас цікавить зв'язок між фундаментальними дослідженнями та їх застосуванням для покращення умов життя і здоров'я людей на планеті», – поділився фон Браун.

Важливість освітніх навичок та наукових досягнень, не виключаючи найбідніших

Істотним внеском в науку стали дослідження, зокрема, у галузі квантової механіки, про що зазначив учасник семінару – фізик Вандерлей Сальвадор Баньято, професор квантової науки в Університетах Бразилії та США. «Квантова механіка є одним з найуспішніших наукових досягнень за останні сто років, і зараз вона стає технологією, яка може допомогти нам у багатьох речах, таких як розробка нових ліків, нових комп'ютерів, можливість вирішення проблем, які сьогодні ще не вирішені, створення сенсорів, які можуть допомогти виявити хвороби або навіть кліматичні зміни», – поділився він. Науковець відзначив важливість внеску Папської академії наук у науковий прогрес, пропагуючи знання про те, як «наука може допомогти нам вийти з багатьох криз, які ми переживаємо сьогодні».

За його словами, для Папської академії наук особливо важливо, щоб «нові досягнення» не збільшили прірву між суспільствами на п'яти континентах, саме тому необхідна добра підготовка тих, хто займається такими технологіями. Професор Баньято визнає, що ці питання іноді нелегко зрозуміти, тому необхідно сприяти освіті людей у такий спосіб, щоб прогрес не оминув найбідніших. «Саме тому ми хочемо створити документ, який роз'яснює важливість всього цього і чому люди повинні були б інвестувати в освіту на цю тему, адже коли з'являється нова технологія, ми хочемо, щоб кожен був готовий добре нею користуватися», – підсумував науковець.

Взаємодоповнюваність науки і віри

Розповідаючи про специфіку Папської академії наук, її очільник підкреслив важливість бути сучасними і перебувати на передовій фундаментальної науки, охоплюючи квантову фізику та квантову механіку, які водночас торкаються пошуку і усвідомлення Бога. «Потенційно божественним у квантовій фізиці є те, що вона пропонує нові підходи до свідомості, до міркування про свідомість, – зазначив на відкритті симпозіуму фон Браун. – На цій конференції об'єднані квантова фізика та дослідження мозку і йдеться не лише про квантову механіку, але й про епістемологічні питання у сфері свідомості, вирішення яких ми прагнемо. У всіх наших наукових починаннях ми пов'язуємо науку з проблемами, що стоять перед людством, філософією та релігією. Ми не бачимо жодного конфлікту, не бачимо протистояння, але взаємодоповнюваність науки і віри».

За словами Президента Папської академії наук, передові спеціалісти квантової фізики були не просто технократами, які тільки вивчали рух фотонів і атомів, що в подальшому вплинуло на розвиток сучасних технологій, вони були також і філософами. Наприклад, Ервін Шредінґер, винахідник рівняння, яке носить його ім'я, фундаментально розмірковував в основному про визначення і походження життя, генну інженерію, «але також про душу і про те, що означає бути людиною», і вважав, що людина має душу, яка після смерті існує без тіла. «Це може здатися дивним у спільноті фізиків найвищого рівня, але це не суперечить одне одному», – відзначив фон Браун.