“Сезаме, відчинися!?”: у Франції є рішення для зачинених храмів
  • Чтв, 25/01/2024 - 13:53

Схоже, Франція знайшла спосіб вирішення проблеми завжди зачинених храмів. Їх можна буде відкрити електронним способом за допомогою додатка зі знаковою назвою: Sésame – Сезам. Зараз програму тестують у дев’яти храмах Бургундії. Якщо випробування пройдуть успішно, система може бути впроваджена по всій Франції до кінця цього року. Про це повідомляє Vatican News.

Ідея такого рішення народилася під час паломництва до Сантьяго-де-Компостела та Рима шляхом Віа Франчіджена (дорога франків – найвідоміший шлях до Рима з часів Середньовіччя). Жан-Крістоф Боннар, який був там у паломництві, зауважив, що якщо в Італії та Іспанії сільські церкви зазвичай залишаються відкритими, то у Франції вони майже завжди зачинені. І саме це спостереження змусило його замислитися над тим, як знову зробити їх доступними для вірних і туристів, враховуючи вимоги безпеки. Боннар, який був представником Фонду релігійної спадщини в Бургундії, виявив, що в даному випадку можна застосувати систему, подібну до тієї, що використовується для закривання міських тенісних кортів. Так було створено додаток Сезам. Він дозволяє бажаючим заходити в закриті храми. Їм потрібно лише відсканувати QR-код на вхідних дверях і показати своє посвідчення особи. Таким чином вони отримують тимчасовий код, який дозволяє їм увійти до церкви.

Додаток було запущено в березні минулого року. Перші відгуки дуже позитивні, як від місцевої влади, так і від священників. “Самі єпископи також дуже зацікавлені, — розповідає Боннар тижневику Famille Chrétienne, — тому що вони постійно засуджують акти вандалізму та крадіжки”. Якщо випробування пройдуть успішно, цю систему можна буде впровадити по всій Франції, не лише в храмах, а й в інших місцях культу, місцевих пам’ятниках і музеях.