Синод: теми, особливості праці та солідарність з українськими християнами
  • Суб, 07/10/2023 - 13:57

Під час другого брифінгу, присвяченого праці XVI Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, було проінформовано про спосіб проведення засідань, теми обговорень та висловлення солідарності Синоду з християнами в Україні.

У Ватикані триває перша сесія XVI Звичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів на тему «Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія». У п’ятницю, 6 жовтня Префект Дикастерії в справах комунікації Паоло Руфіні, який на синодальній асамблеї очолює Комісію з питань інформації та секретар цієї Комісії Шейла Пірес провели другий брифінг, присвячений проведенню Синоду, розповівши про особливості обговорюваних тем протягом перших двох днів засідання. Серед них – перегляд церковних структур, міжрелігійний діалог та залученість всіх членів Церкви в її життя.

18 доповідей доповідачів і 22 індивідуальні виступи

За словами Паоло Руфіні, праця 351 члена Генеральної Асамблеї Синоду на тему синодальності триває у 35 малих групах. У четвер відбувалося обговорення в групах. Натомість п’ятничне ранкове засідання, на якому був присутній Папа Франциск, було розділене на дві частини: перша складалась з 18 доповідей доповідачів  різних груп перед учасниками Асамблеї; а друга включала 22 індивідуальні виступи. У другій половині дня робота продовжилася третім загальним зібранням. Секретар Комісії з питань інформації Шейла Пірес зазначила, що під час Синоду відчувається атмосфера синодальності та радості, хоч існують, звичайно, моменти напруги. «Ми намагаємося бути максимально інклюзивними», – підкреслила вона, додаючи, що даний процес характеризується «пріоритетом слухання». На її думку, ця річ була керівним принципом перших днів Синоду, який перемежовується з моментами молитви та пауз, які сприяють роздумам і розпізнаванню. Префект Дикастерії в справах комунікації Паоло Руфіні зауважив ще одне цікаве завдання – зміцнення узів дружби.

Обговорювані теми

Обидва промовці поділилися з присутніми кількома темами, над якими роздумували члени Синоду, підкресливши постійну тему – Церква, «яка приймає всіх». Йшлося, зокрема, про екуменізм та міжрелігійний діалог, визнання молоді та важливість участі жінок у житті Церкви. Префект Дикастерії в справах комунікації сказав, що праця в групах також була зосереджена на «перегляді церковних структур, таких як Кодекс канонічного права, значення Курії та на формації». Водночас йшлося про відносини між Сходом і Заходом, пам’ятаючи про історичну фразу Папи Івана Павла ІІ, що Церква повинна дихати «двома легенями». Щодо явища міграції, то було ще раз наголошено на потребі супроводу мігрантів та на служінні єпископа як пастиря, що є «фундаментальним у цьому супроводі». Говорячи про роль жінок, було ще раз підкреслено важливість сприяння жінці в Церкві та її активній участі в різних процесах. Таке ж старання стосувалося молоді та бідних.

Солідарність з Україною

Учасники брифінгу зазначили, що увага членів Синоду була також спрямована до тих, хто не зміг бути присутнім на Синоді, чи то через переслідування, чи то через серйозні кризи у світі. Перш за все, йшлося про Україну – «Церкву, яка страждає», що викликало оплески в залі. Голова Комісії з питань інформації пояснив, що це був спосіб відчути сопричастя з народом, який бореться, та з українськими християнами, які безперестанку страждають.

Відновити Церкву

Серед різних промов прозвучала також цитата про відновлення Церкви, яка знаходиться на хресті святого Дам’яна, пов’язаному зі святим Франциском. «Відновити – це сказати: ось я тут, я на служінні. Той, хто ставить себе на служіння, відновлює Церкву. Потрібні діагностика, прогнозування, прочитання з чистим серцем знаків часу», – пояснив Паоло Руфіні. Також було наголошено на важливості позбавлення себе всього, що «не відповідає Євангелію». У цьому контексті серед критичних моментів було відзначено ризик «нагромадження влади замість того, щоб жити служінням». Члени Синоду також погодилися, що «синодальність є частиною ДНК Церкви».