«Сьогодні Господь запалює світло серед темряви світу», — Блаженніший Святослав в соборі Непорочного Зачаття у Філадельфії
  • Пон, 09/12/2019 - 16:13

8 грудня, у день празника Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії за григоріанським календарем, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав очолив Божественну Літургію в соборі у Філадельфії. У цей день громада святкувала храмове свято, адже катедра носить ім’я Непорочного Зачаття.

Привітавши зі святом парафіян та гостей катедри, яка є найбільшим собором УГКЦ поза межами України, Блаженніший Святослав у проповіді звернувся до основної теми євангельського читання — світла.  

«Часто на сторінках Святого Письма Господь об’являється людям як життєдайне світло, — світло, що просвічує кожну людину, яка приходить у цей світ. Без цього світла наш світ не міг би існувати. Але говорячи про спосіб, у який Бог запалює своє божественне, вічне світло у світі, Святе Письмо говорить про людину», — підкреслив він.

«Господь створив людину як світлоносну особу. Вона покликана бути світильником, яким Бог освічує цей світ. Таким чином Господь нам каже про місію християн у всі часи історії Церкви. Нам, християнам, немо що приховувати, наша місія — бути відкритими, прозорими, щоб показувати божественне світло, яке світить у наших серцях від початку нашого християнського існування, від моменту хрещення, коли Господь вклав світло у наші серця», — пояснив Глава УГКЦ.

Говорячи проповідь поперемінно українською і англійською, Блаженніший Святослав наголосив, що у Непорочному Зачатті Господь запалює світло серед темряви світу, бо дарує життя Тій, яка породила Христа.

Проповідник також не оминув увагою хвилювання у суспільно-політичному житті щодо зустрічі так званої Нормандської четвірки, яка відбувається 9 грудня в Парижі. «Сьогодні вся Україна молиться, з острахом очікуючи цієї зустрічі. Страх, наче темрява, обіймає нас. Тому ми молимося сьогодні і просимо про світло надії, що може перемогти всяку темряву, яку ворог хоче на нас накинути. Але ми не маємо тікати, ховатися перед ворогом, який несе темряву. Бо ми маємо силу її перемогти», — з такими словами заохоти він звернувся до усіх українців.

Українцям в Америці Предстоятель УГКЦ також вказав на їхню особливу місію «освітлювати вашу спільноту, парафію, архиєпархію, країну». «Наша Церква має бути прозорою, ми маємо бути відкритими до інших і нашим свідченням євангелізувати. Бути світлом для світу — означає свідчити про Христа в сьогоднішньому світі», — додав він.

«Вітаю вас із покликанням світити. Нехай Боже світло світить через ваші усмішки, обличчя, ваші добрі справи. Будьте певні, що той, хто світить Божим світлом, є непереможним, бо світло світить у темряві, і темрява його не подолає», — так закінчив Блаженніший Святослав своє слово до громади.

Після Літургії він вручив орден митрополита Андрея Шептицького — найвищу нагороду УГКЦ — Інститутові східнохристиянських студій імені митрополита Андрея Шептицького та колишньому президентові Світового конгресу українців Євгенові Чолію. 

7-8 грудня Глава УГКЦ разом з єпископами Постійного Синоду — архиєпископом і митрополитом Перемишльсько-Варшавським Євгеном Поповичем, єпархом Пармським Богданом Данилом, єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Теодором Мартинюком та Секретарем Синоду Єпископів УГКЦ владикою Богданом Дзюрахом взяли участь у другій сесії Собору Філадельфійської архиєпархії, що відбувався у Філадельфії. Митрополит і архиєпископ Філадельфійський Борис Ґудзяк також є членом Постійного Синоду.

Архиєпархіальний Собор включав планерні засідання, роботу в групах, участь у богослужіннях, серед яких особлива Служба зцілення відбулася 8 грудня. Також надзвичайним моментом було свідчення Джона і Марії Кастільйо — батьків 17-літнього Кендрика, який в травні цього року загинув в Денвері, захищаючи від озброєних нападників свій клас. Він відважно кинувся забирати зброю, чим виграв час і врятував однокласників, але помер від поранень.

9 грудня розпочалося засідання Постійного Синоду, яке відбувається у Вашингтоні.