США: «Арх. Фултон Шін – чистий» - свіжі відомості у справі беатифікації, яку роками відкладали
  • Срд, 06/09/2023 - 17:48

Можна сказати, що ще жоден беатифікаційний процес не проходив настільки скрупульозно, як у випадку Архиєпископа Фултона Шіна, як з точки зору канонічного права, так і цивільного. У жодному із розслідувань не знайдено нічого, що могло б затримувати цей процес. Про це розповів о. Джейсон Ґрей, очільник Фундації Фултона Шіна. Він переконаний, що ці різні розслідування лише підтвердили героїчність чеснот Божого слуги. Священник пояснив чому всього за три тижні до визначеної дати беатифікації – у грудні 2019 р. – раптово було затримано справу.

За словами о. Ґрея, причиною цього став новий закон штату Нью-Йорк, який тоді якраз вступив в дію. Цей закон скасував часові обмеження у справах щодо сексуальних злочинів. У світлі цих нових приписів не було відомо чи не зʼявляться часом якісь оскарження, про які до того часу не було нічого відомо. У цій ситуації Апостольська Столиця вирішила не поспішати з остаточним рішенням щодо дати беатифікації,- пояснив священник.

Він також нагадав, що його Фундація отримала певні документи, які могли викликати сумніви чи єпископ Фултон Шін у відповідний спосіб реагував на випадки такого типу в єпархії Рочестер (якою керував у 1966-69 рр.). Однак після ретельного дослідження цих матеріалів і представлення їх Конгрегації канонізаційних справ, стало зрозуміло, що він діяв відповідно до закону. Тому тоді було встановлено дату беатифікації на 21 грудня 2019 р., пише wiara.pl.

Але тоді з’явились нові дії з боку прокуратури в Нью-Йорку. «В результаті ми постановили, що буде доречніше відкласти цю справу»,- пояснив о. Ґрей.

Тоді беатифікацію Архиєпископа відклали на невизначений період. Однак, щоб вона не була забута, Фундація найняла юридичну фірму в Нью-Йорку, як також співпрацює з іншими єпархіями штату. «І тепер, після ретельного вивчення усіх пов’язаних справ, можемо стверджувати, що жодна з них не може «зашкодити» Архиєпископу»,- запевнив керівник Фундації. Він додав, що у вересні 2022 р. група вірних з Пеорії (єпархії, де слуга Божий прийняв священничі свячення у 1919) поїхала до Ватикану, щоб представити результати цих досліджень кардиналам: Марчелло Семераро – префекту Дикастерії канонізаційних справ і П’єтро Пароліну – держсекретарю Ватикану.

«Рим чітко пояснив, що не бачить проблем у цій справі. Застереження, однак, існують з боку американського єпископату. Очікується також ще остаточний звіт прокуратури Нью-Йорка, який ще не готовий. До часу, коли зникнуть ці різні сумніви і прокуратура підтвердить те, що ми вже добре знаємо та буде однодумність серед єпископів, ще треба почекати. Однак я впевнений, що своєї мети ми досягнемо», - сказав о. Джейсон Ґрей.

Нагадаємо, що беатифікацінйи процес Арх. Шіна розпочався у 2002 році. 28 червня 2012 р. Бенедикт XVI затвердив декрет про героїчність чеснот архиєпископа, а 5 липня 2019 р. Франциск підписав декрет, що визнає чудо за його заступництвом. На 21 грудня 2019 р. було призначено дату його беатифікації, але 3.12. єпископ Пеорії Даніель Дженкі оголосив «з великим жалем, що вона переноситься на невизначений період на прохання єпископів». Водночас американські католики не переставали молитись за швидку беатифікацію свого слуги Божого.