США: боротьба з пам'ятниками триває. У Сан-Франциско вандали знищили пам’ятник св. Хуніперо Серро
  • Втр, 23/06/2020 - 17:06

У США тривають акти вандалізму, які мають бути виразом «боротьби з расизмом». Цього разу вандали в Сан-Франциско знищили статую св. Хуніперо Серро. Цього францисканського місіонера вважають засновником міста. Його «провиною», ймовірно, був католицизм та навернення індійців.

За даними американських ЗМІ, в руйнуванні пам’ятника брало участь близько сотні осіб. Пам'ятник повалили з п’єдесталу на землю за допомогою мотузки, прикріпленої до хреста. Тоді злочинці кинулися на пам’ятник, копали та нищили його.

Св. Хуніперо – важлива постать для Сан-Франциско. Його вважають засновником міста. З 60-х років ХVIII ст. він очолював місії, які відігравали важливу роль у наверненні місцевого населення в християнство. Пам'ятник на честь Хуніперо Серро відкрили 1907 р.

«Сатана працює», «Це починає виглядати як нацистська Німеччина в 30-х роках», «Чому ніхто не намагається це зупинити? Де поліція чи Національна гвардія? Багато фотографів», «Американські таліби... потім будуть відрізати людські голови» – ось кілька із численних коментарів, які з’явились у Twitter під коротким відео, що зображує падіння пам'ятника Хуніперо Серро.

Народжений 24 листопада 1713 р., о. Хуніперо Серро був іспанським місіонером, який працював спочатку в Мексиці, а потім у Каліфорнії. Він відомий як «апостол Каліфорнії» та «батько каліфорнійських місій». У Каліфорнії він заснував 9 місій, серед них у Сан-Дієго де Алькала, Санта Клара де Асіс та Сан-Франциско де Асіс. Загалом його діяльність розширилася до 21 місії. Він мандрував тисячами кілометрів, часто пішки. Особисто керував іншими місіями уздовж узбережжя з головного осередку в Кармелі. Він також упродовж 14 років уділив миропомазання 5 309 особам. Помер 28 серпня 1784 р.

О. Хуніперо Серру беатифікував Папа Іван Павло II 1988 р. 23 вересня 2015 р. Папа Франциск канонізував місіонера під час свого офіційного візиту до США. Святіший Отець тоді сказав: «Сьогодні ми згадуємо одного з тих свідків, які дали свідчення радості Євангелія в цих краях, о. Хуніперо Серру. Він був уособленням Церкви, яка рухається вперед, Церкви, яка має на меті всюди принести примиряючи ніжність Бога. (...)

Хуніперо прагнув захистити гідність тубільної громади, захистити її від тих, хто з нею жорстоко поводився. (...) О. Серра мав девіз, який надихнув його життя та працю, і був не лише приказкою, але насамперед реальністю, що формувала спосіб його життя: «Siempre adleante! Завжди вперед!»

Це не єдиний такий випадок із Сан-Франциско. Знищили ще два пам’ятники: Френсіса Скотта Кі, американського поета, автора гімну США та генерала Улісса Гранта, полководця військ під час громадянської війни, а згодом президента США.

Бунти і вандалізм пов'язані зі смертю чорношкірого Джорджа Флойда, якого вбив міліціонер з Міннеаполіса.