США: «Лагідний деспотизм» релігійної нетерпимості
  • Суб, 04/07/2020 - 18:50

Архиєпископ Томас Венскі, котрий віднедавна очолює Комісію у справах релігійної свободи єпископату США, застеріг про «лагідний деспотизм» релігійної нетерпимості на його батьківщині. Як він зазначив в інтерв’ю для CNA, «нові якобінці» виштовхують католиків з публічного простору через їхні переконання.

«Ми не є громадянами другого сорту через нашу віру», - зазначив він, додаючи, що нова хвиля релігійної нетерпимості виштовхує віруючих людей і віру з публічного життя. Архиєпископ Венскі вказав на закон, що забороняє публічне фінансування релігійних шкіл і який був відхилений у Верховному Суді минулого тижня, а також законопроект, що змушує церковні установи купувати для своїх працівників страхівку, що включає фінансування контрацептивних засобів. Архиєпископ згадав також про випадок 21-річного Джека Дентона, котрого звільнили з посади глави студентського сенату університету Флориди за те, що він захищав вчення Католицької Церкви.

«Ворожість до католицизму в публічному житті проявляється в тому, що нас трактують як свого роду менш гідних брати повну участь в благах американського життя», - зазначив єрарх. Інтерв’ю відбувалось після рішення Верховного Суду, який постановив, що конституція штату Монтана дискримінує релігійні школи, забороняючи їм доступ до стипендіальної програми, яку фінансують платники податків. Архиєпископ Венскі нагадав, що, для прикладу, французька, канадська чи австралійська влада, не бачать труднощів у тому, щоб підтримати батьків, котрі відправляють своїх дітей на навчання до католицьких шкіл.

Ще одним прикладом «лагідного деспотизму» в американському житті, на який звернув увагу Арх. Венскі, є випадок Джека Дентона, колишнього глави студентського сенату університету Флориди. У переписці на форумі студентів-католиків цього навчального закладу він висловив застереження щодо деяких політичних позицій груп BlackLivesMatter.com, American Civil Liberties Union (Американський Союз громадянських свобод - ACLU) та Reclaim the Block. Він зазначив, що BlackLivesMatter.com підтримують мережу, що утверджує гомосексуалізм і захищає трансгендеризм, в той час як ACLU «відстоює права, що захищають абортативні засоби». В свою чергу, Reclaim the Block стверджує, що зменшення сил поліції вплине на більшу безпеку суспільства та підтримує зменшення бюджетного фінансування в департаментах поліції. Такі позиції, як зазначив Джек, є «виразно антикатолицькими». За це його усунули з посади, бо він вдався до «трансфобічних і расистських висловлювань».

Глава Комісії у справах релігійної свободи єпископату США зазначив, що події такого типу стають все більш поширеними і зауважив, що католики щоразу частіше стають жертвами остракізму, їх висміюють і навіть позбавляють роботи через їхні релігійні переконання.