США: професора біології звільнили з коледжу за те, що він навчав, що хромосоми визначають стать людини
  • Чтв, 03/08/2023 - 12:38

Техаський професор подав скаргу на свого роботодавця за порушення його свободи слова та віросповідання, звільнивши його за те, що він навчав, що стать визначається хромосомами.

«Якби не мої переконання щодо статі, сексуальності та людського життя, мене б не звільнили», — стверджує професор біології Джонсон Варкі. Про це повідомляє LifeSiteNews.

21 липня Джонсон Варкі, колишній професор біології в Коледжі Святого Філіпа, подав скаргу до Комісії з Рівних Можливостей Працевлаштування (EEOC) проти коледжу за звільнення його з посади після того, як студенти поскаржилися, що він викладав у листопаді 2022 року, що стать визначається хромосомами.

“Якби не мої переконання щодо статі, сексуальності та людського життя, мене б не звільнили”, — йдеться у скарзі. “Таким чином, релігія була однозначною причиною — і мотивуючим фактором — мого звільнення”.

Варкі розповів, що коледж відмовився пояснити, чому він втратив свою посаду, але рішення було прийнято безпосередньо після того, як чотири студенти вийшли з його класу під час лекції про репродуктивну систему людини.

Будучи професором у коледжі 20 років, Варкі регулярно навчав, що “стать людини визначається хромосомами X і Y, і що для продовження людського роду має відбуватися розмноження між чоловіком і жінкою”.

Далі він пояснив: “Коли сперматозоїд (який має 23 хромосоми) з’єднується з яйцеклітиною (яка також має 23 хромосоми), утворюється зигота (яка має 46 хромосом), і вона починає ділитися, і через 38 тижнів народжується дитина.. Оскільки протягом цих 38 тижнів жодна інформація ні не додається, ні не видаляється, життя починається, коли зигота починає ділитися, а не коли народжується дитина”.

28 листопада четверо студентів вийшли з його лекції після того, як Варкі заявив, що стать визначається хромосомами X і Y. Хоча коледж відмовився надати деталі, Варкі вважає, що саме скарги цих студентів призвели до його звільнення.

Відповідно до повідомлення про звільнення, було подано кілька скарг щодо його нібито “релігійних проповідей, дискримінаційних коментарів щодо гомосексуалістів і трансгендерів, риторики проти абортів і жінконенависницьких жартів”.

Проте, хоча він підтверджує, що є побожним євангельським християнином, Варкі заявив, що “ніколи не згадував про це у класі. Я не проповідував жодних своїх переконань у класі”.

Крім того, Варкі протягом усієї своєї кар’єри в коледжі св. Філіпа викладав студентам, що за статтю стоїть біологія, і “ніхто з інших студентів ніколи не скаржився” на фундаментальне наукове навчання.

Натомість Варкі зосередився на основах біології, використовуючи дослідницькі підручники та схеми, щоб підтвердити своє вчення. У скарзі проти нього зазначалося, що він використовував діаграми чоловічої та жіночої біології на додачу до діаграми про ранні стадії життя людини.

Видається, що коледж протиставляється вченню про те, що стать заснована на хромосомах, а це суперечить основам біології. Національна бібліотека Медицини стверджує: “Дві хромосоми (Х- та Y-хромосома) визначають вашу стать як чоловічу чи жіночу під час народження. Їх називають статевими хромосомами: у жінок 2 Х-хромосоми. Чоловіки мають 1 X і 1 Y-хромосому”.