Стали відомими мотиви нападника на християнську школу в Нешвіллі
  • Срд, 08/11/2023 - 18:47

У березні ми писали про страшну трагедію, яка сталася у Нешвіллі (США), коли терористка напала на християнську школу, розстріляла трьох учнів та трьох працівників, включно з директором. У понеділок, 6 листопада, стався витік даних поліції і фотографії сторінок із зошитів терориста. Там містилися роздуми та мотиви її злочину (всього таких щоденників близько 20). Адміністрація Нешвілля підтвердила витік даних та правдивість опублікованих сторінок.

28-річна Одрі Хейл вчинила напад на християнську школу, ймовірно, з ідеологічних мотивів. В ході розслідування правоохоронці виявили, що терористка спланувала напад, «намалювала детальні карти школи, спостереження, точки входу». Тоді правоохоронці на пресконференції повідомляли про трансгендерність нападниці, яка визначала себе чоловіком.

Привернення уваги до трансгендерності та лівих поглядів стрілка спричинило хвилю критики поліції та консервативних журналістів з боку ЛГБТ та інших спільнот. Вони були незадоволені акцентування на самоідентифікацій та політичних поглядах Одрі Хейл, бо це нібито не стосується причини злочину. Однак опубліковані в понеділок сторінки підтверджують саме ідеологічні мотиви злочину проти християн.

У своєму щоденнику вбивця писала, що хоче вбивати «маленьких крекерів» [це жаргонне висловлювання щодо білих людей]. Також вона називала учнів християнської школи «купкою маленьких чортів із білими привілеями» та писала, як хоче вбивати світловолосих дітей. Щоденники підтверджують, що Хейл заздалегідь пранувала розстріл та мала на меті вбити якомога більше людей: «Не можу повірити, що я роблю це, але я готова… Сподіваюся, мої жертви ні», — написано на останній сторінці.

Тривалий час маніфест стрілка залишався в таємниці. Хоча з дня теракту було зрозуміло, які саме погляди мала нападниця, проте точилися дискусії, чи можна пов’язувати їх із злочином. Тепер є всі підстави стверджувати, що так звані прогресистські погляди або те, що називають «культурою пробудження» (woke-culture) можуть бути пов’язані із насиллям та нести загрозу суспільству.

З 2010-х у США та інших західних країнах стала домінувати так звана теорія інтерсекційності серед ліволіберальної молоді. Вона дала підстави ділити суспільство на привілейованих (які пригнічують) і непривілейованих (пригнічених) людей, щоб вимагати від перших певної компенсації для останніх.

До найбільш пригнічених зараховувалися ЛГБТ, афроамериканці, безробітні, люди без освіти, палестинці тощо, натомість їх опонентами оголошувалися білі американці, християни, середній клас, євреї. Популярність цієї теорії внесла додаткові розділення в американському суспільстві та поширення несправедливих оцінок людей на основі їх раси, національності, віросповідання тощо.