Священик розповів про свій полон у джихадистів
  • Чтв, 29/10/2015 - 13:50

Сирійський священик Жак Мурад, якого викрали джихадисти з Ісламської держави, вперше з часу втечі від викрадачів розкрив деталі свого кількамісячного полону.

В інтерв'ю британській радіостанції BBC священик розповів, як джихадисти схиляли його прийняти іслам, погрожуючи смертю, якщо цього не зробить. На думку сирійського монаха, члени угрупування не є примітивними людьми: вони освічені, розумні та незвичайно обачливі.

О. Мурада, настоятеля сирійсько-католицького монастиря св. Еліаса в місті Ель-Карьятейн, біля Хомса, викрали разом з його співпрацівником 21 травня. За день до цього сирійський священнослужитель розіслав повідомлення: «Екстремісти з Ісламської держави наближаються до нашого міста. У Пальмірі вони вбили багато людей, відрізаючи голови. Будь ласка, моліться за нас». Нещодавно разом з групою християн йому вдалося втекти з території, яку контролює Ісламська держава, до Хомса. Про те, що він на волі, повідомили 10 жовтня.

За повідомленнями BBC, о. Мурада і його співпрацівника Бутроса Ханна із зав'язаними очима та в наручниках вивезли в гори, недалеко від Ель-Карьятейна. Чотири дні потому викрадачі перевезли їх в Ар Ракка – осередок Ісламської держави, де вони перебували 84 дні.

О. Мурад сказав, що в цей час мали достатньо продуктів харчування і медикаментів. Проте про них казали «невірні», а про свою християнську віру вони говорили під дулами автоматів, що були готові стріляти. Постійно їм повторювали, що якщо не вирішать прийняти іслам, їх уб’ють.

Викрадачі «докладно розповідали нам, як ми помремо», сказав о. Мурад. Вони мають великий талант, щоб тероризувати словами і візуалізувати бачення, додав монах. Після 84 днів емір Ісламської держави наказав привезти обох викрадених до здобутого джихадистами Ель-Карьятейна.

Сирійського католицького священика також особливо розпитували про церкви і монастир в Ель-Карьятейні. Він зізнався, що недооцінив знань джихадистів, тому що «вони все знають, знають кожну деталь». – Ми схильні вважати їх невихованими бедуїнами, але вони навпаки: спритні, освічені, з університетськими дипломами і з дуже детальними планами, – наголосив о. Мурад.

В інтерв'ю BBC він сказав, що переїхав до Хомса, щоб заохотити інших християн залишити Ель-Карьятейн. На його думку, «вся околиця – це поле бою», що страждає від сирійських авіанальотів та Ісламської держави. Багато християн хочуть попри все залишитися, тому що їм нікуди втікати. 

За словами о. Мурада, зараз в Ель-Карьятейн живе всього 160 християн. «Вони залишилися, бо так хотіли. Просімо Бога, щоб захистив їх, бо місто є небезпечним полем бою», зазначив священик.