Святіший Отець: пережити Різдво у свободі від суєтності. Ангел Господній 21.12
  • Нед, 21/12/2014 - 20:12

Папа Франциск закликав пережити наступаючі свята Різдва по-християнськи - в свободі від марноти і в готовності прийняти Бога. З такими словами Понтифік звернувся з вікна Апостольського палацу Ватикану до тисяч прочан і жителів Вічного міста, зібраних на традиційну недільну молитву "Ангел Господній" 21 грудня 2014 року.

У своєму короткому роздумі Святіший Отець звернувся до зразка віри Діви Марії, особливо актуального в контексті підготовки до майбутніх свят.

"Сьогодні, в четверту і останню неділю Адвенту, літургія хоче підготувати нас до Різдва Христового, майже від порога запрошуючи поміркувати над розповіддю про сповіщення Ангела Марії. - сказав Папа - Архангел Гавриїл - що означає "Сила Божа" - відкрив Діві волю Господа про те, що вона повинна стати матір'ю Його первородного Сина: "Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус.  Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида» (Лк. 1,31-32). Зосередимо погляд на цій простій дівчині з Назарету, в момент, коли вона стала відкритою на божественне послання через своє "так"; роздумуймо над двома важливими аспектами її поведінки, які для нас є прикладом у підготовці до Різдва Христового.

Насамперед над її вірою, її позицією віри, яка полягала в слуханні слова Божого для того, щоб віддатися йому з повною відкритістю розуму і серця. Відповідаючи Ангелу, Марія сказала: "Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!» (38).  У своєму "ось я" повному віри  Марія не знала, якими шляхами повинна буде подорожувати, які страждання повинна буде перенести, з якими ризиками зустрітися. Але вона була свідомою того, що це Господь кличе її довіряти Йому повністю і віддатися Його любові.

Інший аспект - це здатність Матері Христа розпізнавати час Божий. Марія - це та, яка зробила можливим втілення Сина Божого, "одкровення таємниці, яку замовчували століттями" (Рим. 16,25). Вона зробила можливим втілення Слова саме завдяки своєму покірному і відважному "так". Марія вчить нас приймати той сприятливий момент,  коли Ісус приходить в наше життя й просить про швидку і щиру відповідь. Ісус приходить. Дійсно, таємниця народження Ісуса у Вифлеємі, яка історично сталася більше двох тисяч років тому, виповнюється, як духовна подія, в літургійному "сьогодні". Слово, яке оселилося в дівочому лоні Марії, під час Різдва знову стукає в серце кожного християнина: приходить і стукає. Кожен з нас покликаний відповісти, як Марія, "так" особистим і щирим, стаючи цілком доступним Богу і Його милосердю, Його любові.

Скільки разів Ісус приходить в нашому житті і скільки разів посилає ангела, скільки разів ми цього не усвідомлюємо, бо часто буваємо охоплені, занурені в наші думки, справи або, як наприклад в ці дні, в наші приготування до Різдва Христового, і так не розуміємо, що Він приходить і стукає в двері нашого серця, просячи прийняти Його, просячи сказати "так", як Марія. Один святий сказав: "Я боюся, що Господь пройде повз мене". Знаєте, чому? Тому що боявся не розпізнати Його і дозволити йому пройти мимо. Коли ми чуємо в нашому серці: "Хотів би стати добрішими ... Каюсь з того, що зробив". Це саме Господь стукає. Він дозволяє відчути це: бажання стати кращим, бажання бути поруч з іншими, з Богом. Якщо відчуваєш це - зупинися. Це Господь тут! Іди помолись, можливо приступи до сповіді, щоб трохи очиститись: це буде добре. Але добре пам'ятай: якщо відчуваєш бажання стати кращим, це Господь стукає: не дозволь йому пройти мимо.

У таємниці Різдва, поруч з Марією є мовчазна присутність св. Йосифа, як це є в будь-яких святкових яслах - навіть у цих, які можете споглядати на площі св. Петра. Приклад Марії та Йосифа є для всіх нас закликом до прийняття, з повною душевною відкритістю, Ісуса, який з любові став нашим братом. Він приходить, щоб нести світу дар миру: "А на землі мир людям доброї волі" (Лк. 2,14), як оголошували хори ангелів пастухам. Дорогоцінний дар Різдва - це мир, а Христос - це наш справжній мир. Христос стукає в наші серця, щоб подарувати спокій, душевний спокій. Відкриємо двері Христу! Довірся заступництву нашої Матері і св. Йосифа, щоб пережити Різдво дійсно по-християнськи, вільними від марноти, в готовності прийняти Спасителя, "Бога з нами".

Після молитви Папа Франциск привітав численні групи паломників, присутні на ватиканській площі та побажав усім гарної неділі, а також Різдва, повного надії, радості та братерства.