Святий Престіл: расизм – це ганебне лихо, що заперечує гідність людини
  • Срд, 01/11/2023 - 12:14

Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью-Йорку виступив під час дебатів на тему викорінення расизму, расової дискримінації, ксенофобії та пов'язаної з ними нетерпимості, наголошуючи на недопустимості впровадження чи збереження законодавства чи поведінки, натхнених упередженнями етнічного характеру, виокремивши також проблему дискрімінації, пов’язаної з віросповіданням.

«Расизм – це зло, яке продовжує існувати в нашому суспільстві, і, незважаючи на певний прогрес і навіть значні зміни в законодавстві, реальність расизму існує й надалі. Саме тому дискусія про расизм та расову дискримінацію є надзвичайно актуальною, зокрема через напруженість, яку вони викликають як всередині країн, так і на міжнародному рівні», – зазначив архиєпископ Ґабріелле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, виступаючи під час дебатів Третього комітету на тему «Викорінення расизму, расової дискримінації, ксенофобії та пов'язаної з ними нетерпимості», що відбулися 30 жовтня 2023 р., в рамках 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Міжнародне співтовариство, як підкреслив доповідач, вважає невиправданою і неприпустимою тенденцію підтримувати або запроваджувати законодавство або поведінку, що керуються расистськими упередженнями. «Усі люди мають однакові засадничі права та обов'язки, оскільки вони наділені однаковою гідністю, даною Богом, – наголосив він. – Безперечно, що всі повинні мати рівний доступ до економічного, культурного, громадського та суспільного життя, користуватися результатами справедливого розподілу ресурсів країни, будучи при цьому рівними перед законом».

Расизм стосовно мігрантів

Далі ватиканський дипломат торкнувся теми расизму щодо мігрантів, біженців і шукачів притулку. «Міграція може вселяти страх і побоювання, які часто підживлюються і використовуються в політичних цілях, – підкреслив він. – Це може призвести до ксенофобського менталітету, коли люди замикаються в собі зі страху перед “іншими”. Святий Престол твердо переконаний, що це питання необхідно вирішувати рішуче. Мігрантів не можна розглядати як політичну проблему, якої можна легко позбутися. До них слід ставитися як до людських істот, які мають таку ж внутрішню гідність і цінність, як і кожна людина».

Переслідування з причин релігійної приналежності

Архиєпископ Ґабріелле Каччя висловив також глибоку стурбованість Святого Престолу з приводу постійного зростання випадків релігійної нетерпимості, дискримінації та переслідування, підкреслюючи, що уряди зобов'язані захищати право своїх громадян на сповідування своєї віри, як у приватному житті, так і в громадській сфері, оскільки «воно є однією з мінімальних вимог, необхідних для того, щоб жити в гідності». «Страх перед “інакшістю”, – додав він, – може призвести до пошуку одновимірної одноманітності, яка прагне усунути всі відмінності та традиції під виглядом поверхневого прагнення до єдності».

На завершення Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН процитував слова з енцикліки Fratelli tutti, в якій Папа Франциск наголошував, що «расизм – це вірус, який швидко мутує і, замість того, щоб зникнути, ховається в очікуванні». Зі свого боку доповідач додав, що «рівна гідність кожної людини вимагає, щоб ми ніколи не закривали очі на расизм чи виключення, а щоб ми підходили до кожної людини з відкритістю, солідарністю і любов'ю».