Святий Престол: суверенні інтереси не виправдовують злочини проти людяності
  • Срд, 03/04/2024 - 17:43

Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью-Йорку виступив під час дебатів 78-ї Генеральної Асамблеї, присвячених опрацюванню конвенції про злочини проти людяності.

Необхідно досягти «укладення універсального, багатостороннього і юридично зобов'язуючого документа, що кодифікуватиме існуюче звичаєве право» в тому, що стосується «злочинів проти людяності як міжнародних злочинів». Це «безумовно, посприяє міжнародному співробітництву в запобіганні цих огидних вчинків та в покаранні за них». На цьому наголосив архиєпископ Ґабріеле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью-Йорку, виступаючи в рамках праці Шостого комітету під час 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, присвяченої розгляду проекту документа про запобігання злочинам проти людяності і покарання за них.

«Майбутня конвенція може допомогти міжнародному співтовариству краще реалізувати спільне благо», яке, за словами ватиканського дипломата, що цитує Папу Франциска, існує тільки за умови, коли «в кожен момент зважають на людську особу». Таким чином, вказав він, бажано додати до преамбули тексту посилання на людську гідність, а також на «імператив запобігання». Адже «переплетені моральні імперативи пошани до людської гідності та сприяння загальному благу приводять до висновку, що суверенні інтереси ніколи не можуть виправдати злочини проти людяності». Представник Святого Престолу також зауважив, що визначення таких злочинів «не повинно відступати від існуючих звичаєвих норм».