Таємниці фрески Леонардо "Тайна Вечеря"
  • Птн, 14/04/2023 - 10:51

Знаменита фреска розташована на одній зі стін церкви Санта-Марія-делле-Граціє в Мілані.

Якщо вірити мистецтвознавцям, художник спеціально зображував на картині такий самий стіл і посуд, якими користувалися на той момент у церкві. За допомогою цього нехитрого прийому він намагався показати, що Ісус та Юда (Добро і Зло) знаходяться набагато ближче, ніж ми думаємо.

Картина Тайна Вечеря зображає момент, коли Ісус повідомляє своїм учням, що один із них Його зрадить. Зрадник Юда Іскаріот знаходиться зліва від Ісуса Христа. Його легко впізнати по одягу синього і зеленого кольорів. Ісус сказав: "Ось рука того, що мене видасть, на столі зо мною". І дійсно, ми бачимо, що Юда й Ісус тягнуть руки до однієї миски. Цим автор показує, що Юду вже викрито, але ніхто за столом цього не помічає.

Вартоломей, Яків Менший, Андрій, Юда Іскаріот (зрадник), Симон Петро (позаду Юди), Іван. Від Христа вправо: Тома (ззаду), Яків Зеведеєвий, Филип, Матей, Юда Тадей, Симон Зилот.

Ніхто з художників не може зрівнятися з Леонардо у передачі глибини та сили реакції учнів на передбачення Ісуса. Ми ніби чуємо їхню збуджену промову − слова протесту, переляку, здивування. Їхні голоси зливаються в якесь музичне, вокальне звучання, і угруповання учнів по троє якнайкраще відповідає панівному за часів Леонардо триголосному вокальному складу музики.

Так, згідно з припущеннями істориків, для образів Ісуса та Юди позувала одна і та ж людина в різні періоди свого життя. Цей факт служить метафорою, показуючи, що добро і зло йдуть пліч-о-пліч і між ними дуже тонка грань.

Ісус спокійний, хоча знає все.

Учні схвильовані, хоча не знають, хто зрадник і що вони всі розбіжаться.

Він приймає їхній вибір − зрадити, розбігтися, але їхній вибір не впливає на Його вибір. Він все одно вибирає любити.

Вечеря встановлює нові стосунки − Христос дає Себе учням − хліб і вино як символ Тіла та Крові.

Не вірність учнів, а вірність Христа дає можливість їм сидіти за цим столом.

Вони люблять Христа, але їх любов має пройти випробування.

І тільки любов Христа до них, до смерті, дасть їм силу любити Христа до смерті.