Такої шопки у Ватикані ще не було
  • Срд, 06/12/2023 - 11:40

Такої шопки у Ватикані ще не було.

Цьогоріч Дитятко Ісуса триматимуть не Марія чи Йосиф, а святий Франциск. Як і 800 років тому, коли Ассизький Бідачина, повернувшись зі Святої Землі, вирішив поставити перші в історії Різдвяні ясла, розповідає Vatican News Енріко Берсан, відповідальний за різдвяну декорацію на площі Святого Петра.

Відкриття шопки відбудеться 9 грудня. Як говорить Берссан, творці вертепу свідомо посилаються на сцену, яка відбулася в Ґреччо 25 грудня 1223 р. Вони хочуть, аби паломники замислилися над тим, чому св. Франциск ввів у нашу традицію різдвяну шопку.

«Це буде дуже важлива і цінна шопка, як за своєю майстерністю, так і за своїм значенням, тому що цього року виповнюється 800 років від першого живого вертепу св. Франциска", – роззповідає Берссан. І нагололошує, що творці хочуть якнайкраще відтворити те, що відбувалося в санктуарії в Ґреччо, де св. Франциск втілив у життя цю надзвичайну інтуїцію. Тож було вирішено створити театральні лаштунки. Звернулися до найкращих світових спеціалістів зі студії Cinecitta в Римі. Ескіз намалював Франческо Ортезе. Фігури створив один із найвідоміших неаполітанських майстрів Антоніо Кантоне. «Тож це справжній витвір мистецтва. Вперше на задньому плані будуть фрески та розписи. І водночас цей вертеп поєднує різні італійські традиції: Неаполь, Базиліката, Рим, Венеція... власне, вся Італія, і все це в дусі того, що було 800 років тому», – додає Енріко Берссан.