Тисячі греків вийшли протестувати проти легалізації одностатевих шлюбів
  • Пон, 12/02/2024 - 16:40

Протягом останніх місяців у Греції триває гаряча дискусія щодо легалізації одностатевих шлюбів, адже парламент як ніколи близько до цього рішення. Учора, 11 лютого, кілька тисяч грецьких християн зібралися в Афінах на центральній площі Синтагма з національними прапорами, хрестами та плакатами. Вони вимагають не ухвалювати законопроект про одностатеві шлюби, який депутати планують винести на голосування найближчими днями.

Поряд із закликами зберегти природне визначення шлюбу, протестувальники скандували «Руки геть від наших дітей!». Зараз на порядку денному також стоїть питання про всиновлення дітей і визнання батьківства для гомосексуалістів, які отримали дитину внаслідок використання сурогатної матері. Якщо законопроект буде схвалено, Греція стане першою православною країною, яка легалізує одностатеві шлюби.

Православна Церква Греції виступила категорично проти шлюбу для гомосексуалістів. Священний Синод надіслав листа 300 членам грецького парламенту, наголошуючи на шкоді, яку, за його словами, новий закон завдасть інституту сім’ї та дітей. «Законопроект скасовує батьківство та материнство… і ставить права гомосексуальних дорослих вище інтересів майбутніх дітей, що дозволить їм виховуватися в одностатевих парах і рости без батька чи матері в середовищі плутанини гендерних ролей», – йдеться в документі.

Абсолютна більшість населення Греції — це християни (94%). При цьому релігійний розподіл не відображає ставлення населення до одностатевих шлюбів. Опитування громадської думки, проведене цього тижня грецькою соціологічною компанією Alco минулого тижня провела опитування громадської думки, яке показало, що 49% респондентів виступають проти легалізації одностатевих шлюбів, а 35% — за.

Грецьке суспільство стоїть перед дилемою, яка може бути близька і для України. Більшість населення визначають себе православними християнами, однак як за таких умов народні обранці можуть проштовхувати чи підтримувати одностатеві стосунки? Це питання, перш за все, стосується інтеграції особистих релігійних поглядів у щоденне життя та публічну сферу.

Варто зазначити, що Греція юридично не є повністю світською державою. Згідно з Конституцією, Грецька Православна Церква є панівною релігійною інституцією (хоча для всіх гарантовано свободу віросповідання). З таким статусом і абсолютною приналежністю населення до церкви, дуже суперечливо виглядає нинішня ситуація, коли «консервативна» більшість в парламенті проштовхує законопроект про одностатеві шлюби (при цьому відповідні партнерства Греція визнає з 2015 року). Цей парадокс є наслідком номінальності віри та відсутності інтеграції біблійного вчення у життя та вибір людей, які називають себе християнами.