Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (06.10 – 12.10)
  • Чтв, 16/10/2014 - 22:28

Понеділок. У понеділок, 6 жовтня 2014 р., вранці, Папа Франциск відкрив праці ІІІ Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів. Промовляючи до учасників асамблеї, він вказав на два суттєві аспекти синодальності, якими є щирість та покора, тобто: ясно висловлюватися та смиренно слухати. Присвячена ІІІ Надзвичайна Загальна Асамблея Синоду Єпископів темі сім’ї.  Минулий тиждень був насичений різними подіями: отці Синоду написали послання до сімей, які страждають з причини конфліктів; Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук виступив із доповіддю про основні проблеми і виклики родинного життя в Україні. З доповідями виступили також: Кардинал Вюрл «Католицькі сім’ї живуть у несприятливому середовищі, їм треба допомогти»; Архиєпископ Барселони «Занадто мало говориться про те, що подружжя на все життя - можливе»; Кардинал Маркс «Для розлучених ми знайдемо вирішення» та багато інших. З усіма новинами з Асамблеї Єпископів ви можете ознайомитись за цим посиланням.

Середа. За зовнішніми причинами поділів Церкви, чи то догматичними, богословськими чи політичними, завжди стоять гордість та егоїзм – причини всіх непорозумінь. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму черговому повчанні, присвяченому Церкві, яке він виголосив у середу, 8 жовтня 2014 р., під час загальної аудієнції на площі Святого Петра. «Протягом останніх катехиз, – сказав він, – ми старалися висвітлити природу і красу Церкви, та запитували себе, що кожному з нас дає приналежність до цього народу, до Божого люду, яким є Церква. 

У вівторок, 7 жовтня 2014 р., у Ватикані оприлюднили програму візиту Папи Франциска до європейських інституцій, які розташовані у французькому місті Стразбурзі. Кількагодинний візит розпочнеться вранці, 25 листопада 2014 р, коли з римського міжнародного аеропорту Фюмічіно вилетить літак зі Святішим Отцем на борту, який через дві години приземлиться у Страсбурзі. 

Коли молимося, не потрібно забувати про своє минуле, не слід приховувати власних гріхів. Завжди треба пам’ятати, що Господь прямує з нами шляхом нашого життям. На цьому зосередив свою увагу Папа Франциск у проповіді під час Служби Божої, яку він очолив у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у вівторок, 7 жовтня 2014 року. Вселенський Архиєрей наголосив, що Господь Бог вибрав єврейський народ і супроводжував його продовж усього переходу через пустиню, прямував із ним протягом усього його життя.

Четвер. Сьогодні вранці на зустрічі зі Святішим Отцем Франциском Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, подарував йому книжку “Діти емігрантів про себе”. До видання увійшли листи дітей до своїх батьків, які виїхали за кордон у пошуках роботи. На її сторінках біль дітей, історії про їх життєві та дитячі роздуми.

П’ятниця. "У молитві ми просимо про багато що, але найбільшим даром Бога є Святий Дух"- про це Папа Франциск говорив у своїй проповіді на ранковій Літургії 9 жовтня в каплиці Дому Святої Марти. Папа зазначив, що в Своєму милосерді Господь не тільки прощає людині, а й щедро обдаровує тим, про що вона не сміє просити у молитві.

Субота. Щоб не дозволити злу запанувати над нашим серцем існує давня, але дуже дієва вправа, якою є іспит сумління. Про це Папа Франциск пригадав під час ранкової проповіді у п’ятницю, 10 жовтня 2014 р., коментуючи євангельський уривок, в якому пригадується про те, що диявол завжди повертається і ніколи не перестає спокушувати людину.

Неділя. «Місіонери – це ті, які слухняні Святому Духові, мали відвагу жити Євангелієм», – сказав Папа Франциск у проповіді, виголошеній 12 жовтня 2014 р., під час подячної Святої Меси в базиліці Святого Петра за канонізацію святих Франсуа де Монморансі-Ляваль та Марії від Воплочення Ґюяр з Канади.

Божа доброта не має меж і не робить відмінностей, наголосив Папа Франциск 12 жовтня 2014 р. під час своїх роздумів перед молитвою “Ангел Господній” на площі св. Петра. Святіший Отець нагадав, що кожен має можливість відповісти на Боже запрошення і на Його заклик і ніхто не повинен відчувати себе привілейованим чи, навпаки, дискримінованим. “В Євангелії цієї неділі Ісус говорить про відповідь, що дається на запрошення Бога, якого представляє цар, бути присутнім на весіллі 

Радимо ознайомитись:

Папа звернувся до благодійних організацій США

Святіший отець приймає прем’єр-міністра В’єтнаму