Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (13.01 – 19.01)
  • Срд, 22/01/2014 - 13:43

Вівторок. У дусі навчання Папи Павла VI про те, що мир не можна зводити лише до відсутності війни, але що його слід день-за-днем творити, шукаючи ладу, бажаного Богом, Церква співпрацює з усіма інституціями, яким лежить на серці добро кожної окремої людини та спільне добро. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 13 січня 2014 р., Дипломатичний Корпус, акредитований при Святому Престолі. Під час традиційної на початку року зустрічі із представниками держав, які підтримують дипломатичні стосунки з Апостольською Столицею, Святіший Отець наголосив на тому, що замкненість веде до руйнування, а тому слід розвивати культуру зустрічі.

«Дорогий Брате, в день, коли оприлюднено твоє призначення увійти до Кардинальської Колегії, бажаю скласти тобі щирі вітання разом із запевненням у моїй духовній близькості та молитві», – цими словами розпочинається лист, який Святіший Отець Франциск надіслав новопризначеним кардиналам, наголошуючи на тому, що «кардинальство – це не сходження по кар’єрній драбині, не почесті і не зовнішня прикраса; воно, всього-на-всього, є служінням, яке вимагає розширення кругозору та серця».

У Ватикані оприлюднено програму Богослужінь за участю Папи, запланованих на січень та лютий 2014 року. Вже наступної неділі, 19 січня, Єпископ Риму відвідає парафію Найсвятішого Ісусового Серця, де відслужить Святу Месу. У суботу, 25 січня, Папа відслужить вечірню з нагоди свята Навернення святого Павла. Молитва відбудеться у Папській базиліці святого Павла поза мурами.

Середа. Нехай християни не будуть законниками і лицемірами, але, як Господь Ісус, терпеливо шукають людину, зцілюють людей, люблять їх, таким чином вказуючи на любов Бога – заохотив Папа Франциск. Під час сьогоднішньої Євхаристії у Домі Святої Марти Франциск вказав на чотири типи віруючих, заохочуючи, таким чином, подумати над тим, до котрого з них покликані християни.

Одним з учасників папської аудієнції для дипломатів був посол Польщі при Святому Престолі. Пьотр Новіна-Конопка звертає увагу на значення, яке Папа Франциск приписує культурі зустрічі.

На особливий плід Хрищення, яким є те, що воно вчиняє нас членами Христового Тіла та Божого люду, звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 15 січня 2014 р., що відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. Розпочавши попередньої середи цикл повчань про Святі Таїнства, цього разу він знову говорив про Хрищення, зазначивши, що подібно як «з покоління у покоління передається життя, так само і з покоління в покоління, через відродження у хрищальній купелі, також передається благодать, і завдяки цій благодаті Божий люд прямує крізь час, немов ріка, яка напоює землю та поширює у світі Боже благословення».

Четвер. Причиною скандалів у Церкві є брак живих взаємин з Богом та Його словом. Тоді «зіпсовані» священики, замість того, щоб давати вірним хліб життя, підсувають святому Божому людові отруєну страву. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у четвер, 16 січня 2014 р., коментуючи біблійне читання, що розповідало про поразку ізраїльтян від філістимлян.

Хто є Господарем Папського дому? Таке запитання Святіший Отець поставив працівникам Папського палацу, зустрічаючись з ними та їхніми родинами у четвер, 16 січня 2014 р., з нагоди початку нового року. Склавши побажання, Папа подякував їм за служіння, яке вони здійснюють «під час аудієнцій, церемоній та офіційних прийнять», зазначаючи, що він «високо цінує дбайливість та сердечність», з якою вони виконують свою працю, «в дусі гостинності, черпаючи натхнення з любові до Церкви і до Папи».

П’ятниця. Рапорт комісії, що розслідує ймовірні об’явлення Матері Божої у Меджугор’є у Боснії і Герцеговині Папа отримає у п’ятницю, 17 січня.

Дар бути Божими дітьми не можна «продавати» заради помилкового сенсу «нормальності», що веде до забуття Божого слова та спонукає жити так, ніби Бога не має. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він відслужив у п’ятницю, 17 січня 2014 р., в резиденції «Дім святої Марти».

Необхідно, щоб наше свідчення зосередилося на звіщенні Божої любові, яка об’явилася у Христі. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю 17 січня 2014 р., екуменічну делегацію з Фінляндії, що прибула до Риму із щорічним паломництвом з нагоди свята святого Генріха Упсальського, Небесного покровителя своєї країни. Напередодні Тижня молитов за єдність християн, Святіший Отець використав цю нагоду, щоб ще раз наголосити на важливості екуменічного діалогу для того, щоб давати вірогідне свідчення у сучасному суспільстві, яке дедалі рідше згадує про Бога.

Сучасні суспільства, як ніколи досі в історії, на глобальному рівні перебувають в процесі взаємозалежності та взаємодії. Усвідомлюючи в тій чи іншій мірі позитиви та негативи цього взаємовпливу, людство намагається покращити умови життя, - не лише його економічні аспекти, але також і політичні та культурні. Кожна людина належить до певної спільноти та живе надією на краще майбутнє разом з усією сім’єю народів. Звідси випливає тема, яку цьогоріч я обрав для Всесвітнього дня мігрантів та біженців: «Мігранти та біженці: на дорозі до кращого світу».

Неділя.. У неділю, 19 січня 2014 р., Папа Франциск здійснить четвертий з черги візит на одну із парафій своєї дієцезії. Але перед тим, опівдні, він зустрівся з римлянами та гостями міста, які заповнили площу Святого Петра, щоб проказати Богородичну молитву «Ангел Господній». З огляду на те, що цієї неділі Католицька Церква відзначала Всесвітній День мігрантів та біженців, на зустріч зі Святішим Отцем прибули представники мігрантських спільнот Вічного Міста, між якими були й українці. 

Етична якість комунікації є плодом уважної, не поверхової совісті, що завжди шанує інших людей. Про це Папа Франциск пригадав працівникам та керівникам італійської державної телерадіокомпанії RAI, зустрічаючись з ними у суботу, 18 січня 2014 р., в залі ім. Папа Павла VI у Ватикані. Зустріч була присвячено 90-річчю започаткування її радіомовлення та 60-річчю телевізійних передач. Були присутні також представники національних телерадіокомпаній з інших країн світу. Перед зустріччю зі Святішим Отцем кардинал Анджело Комастрі, Вікарій Папи для Держави-Міста Ватикану, відслужив для її учасників Святу Месу.

Папа Франциск: «Разом зі святом Хрищення Господнього, яке ми відзначали минулої неділі, ми увійшли в літургічний період, що називається «звичайний». В сьогоднішню, другу неділю Євангеліє демонструє нам сцену зустрічі Ісуса і Івана Хрестителя над рікою Йордан. Про це розповідає наочний свідок – Іван Євангелист, котрий до того як став учнем Ісуса, був учнем Хрестителя, разом зі своїм братом Яковом, з Симоном та Андрієм, і всі вони походили з Галилеї і були рибаками.»