Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.08 – 31.08)
  • Срд, 03/09/2014 - 18:06

Понеділок. Вранці в неділю, 24 серпня, Папа-емерит Бенедикт ХVІ відправив Службу Божу, для своїх колишніх учнів зібраних у «Коло Учнів» Йозефа Рацінґера. Святу Літургію  Бенедикт ХVІ відправив у римській церкві Кампо Санто Теутоніко на німецькому цвинтарі у Ватикані.

Джеймса Фоулі, американського журналіста, який був вбитий військовими «Ісламської держави Іраку та Леванту», 24 серпня поховали у Нью-Гемпширі. На заупокійній Месі кардинал П’єтро Паролін прочитав листа з підписом секретаря Ватикану від Папи Франциска. В листі Понтифік висловив свої співчуття рідним загиблого.

Середа. Розпочинаючи загальну аудієнцію, Святіший Отець підкреслив, що кожного разу, коли відновлюємо наше визнання віри, проказуючи молитву «Вірую», стверджуємо, що Церква є «єдина» і «свята». Папа також додав, що Церква складається із людей, тому вона також і грішна, бо грішні ми. «Отже, ця віра, яку сповідуємо, спонукує нас до навернення, до мужності щоденно жити єдністю і святістю. І якщо ми роз’єднані, якщо ми не святі, то це тому, що ми не вірні Ісусові. Проте Він, Ісус, не залишає нас самотніми, не залишає Своєї Церкви!», - скаав Святіший Отець. Також Папа пригадав, що Ісус молився за єдність Церкви ще перед своїми страстями «Щоб усі були одно, як ти, Отче, в мені, а я в тобі, щоб і вони були в нас об’єднані; щоб світ увірував, що ти мене послав» (Ів 17,21). Папа Франциск заохотив зробити серйозний іспит сумління, щоб розпізнати гріхи, які спонукають нас до відділення від Церкви і до її розділу.

Четвер. Прес-служба Святого Престолу представила офіційну програму молитовного богослужіння, яке Папа Франциск очолить у меморіалі Фальяно-Редіпулья з нагоди 100-річчя з початку I світової війни. Воно відбудеться 13 вересня

Субота. Мати й брат пакистанського міністра-християнина, котрого вбили через віру, зустрілися з Папою Франциском. Син 87-літньої Марти Шахбаз Бхаті був убитий у своїй країні, де, будучи католиком, він був частиною релігійної меншини.

Неділя. Християни, живучи у світі та співдіючи із сучасною дійсністю, повинні завжди черпати сили з Євангелії, повинні бути сіллю землі, – на цьому наголосив Папа Франциск у неділю 31 серпня 2014 р. перед проказуванням молитви «Ангел Господній». Звертаючись до вірних, Папа наголосив на тому, що, ми, християни, живемо у світі, повністю включені в суспільну й культурну дійсність наших часів. Але це несе із собою також і небезпеку стати «світськими», небезпеку, що, як сказав би Ісус, «сіль втратить свій смак», ризик, що християнин втратить ту новизну, яка походить від Господа та від Святого Духа. Святіший Отець наголосив, що для внутрішнього оновлення потрібно постійно черпати життєві сили з Євангелії. Потрібно кожного дня читати й роздумувати над Євангелією, щоб Ісусове слово постійно було присутнє в нашому житті. Євангелія, Євхаристія, молитва – ось шлях, яким потрібно крокувати, щоб бути справжніми християнами, підкреслив Папа Франциск.

 

Радимо ознайомитись:

Запрошуємо у своїх молитвах згадати молитовні намірення Папи на вересень

Стаття о. Ореста-Дмитра Вільчинського «Тиждень заяв, або кінець «Русскаґо міра» в Україні»

Повчання Папи Франциска - компас для вихователів