Тижневий огляд: Папа і апостольський Престол (15 - 21 грудня 2014 року)
  • Втр, 23/12/2014 - 00:17

В понеділок, 15 грудня, Папа Франциск написав  листа ув’язненим, що перебувають в тюрмі центральноіталійського  міста Латіни, відповідаючи на численні листи, отримані від них: «Бажаючи вам благодатного Різдва, бажаю, щоб години, дні, місяці та роки, проведені чи ті, які проводите в цій в’язниці Латіни, сприймалися і були прожиті не як втрачений час чи тимчасове покарання, але як слушна нагода для справжнього зростання, щоб віднайти мир у серці та силу відродження, щоби знову жити надією у Господі, Який ніколи не розчаровує».

Також Святіший Отець  зустрівся у Ватикані з колективом італійського католицького телеканалу "TV 2000". Комунікація, в першу чергу - це говорити правду в обличчя з щирістю і свободою, переконаний Папа. Він нагадав про "гріхи засобів масової інформації" - дезінформацію, наклеп і образу. 

У понеділок у Ватикані відбулася зустріч Державного Секретаря США Джона Керрі з Державним Секретарем Апостольської Столиці кардиналом П’єтро Пароліном. Головними темами зустрічі була ситуація на Близькому Сході, а також сприяння відновленню переговорів між палестинцями і ізраїльтянами. Було також заторкнуто таке питання, як ситуація в Україні та її перспективи. 

У вівторок, 16 грудня 2014,  у своїй проповіді на ранковій св. Месі у Ватикані, Папа Франциск закликав віруючих до мужності відкрити свої серця Богу. «Бог спасає "серце розкаяне", а той, хто не покладає на Нього надії, стягує на себе "засудження", зауважив Папа Франциск.

Стало відомо, що Віденський архиєпископ і кардинал Кристоф Шенборн минулого четверга вшанував ісповідницво Української Греко-Католицької Церкви. Під час Богослужіння візантійського обряду в катедральному храмі Святого Стефана у Відні кардинал Кристоф Шенборн у проповіді висловив свою «велику радість з приводу відродження Греко-Католицької Церкви». У часи комунізму ця Церква, за словами проповідника, дала велику кількість мучеників та ісповідників. Єпископи, священики і миряни в часи переслідувань проявили надзвичайну велику силу волі, залишившись вірними своїй Церкві.

Представник Китайської Народної Республіки висловив сподівання на поліпшення відносин зі Святим Престолом.  Заява вийшла на наступний день після опублікування інформації, що Папа не прийме Далай-ламу. Тибетський лідер знаходився минулого тижня в Римі. Прес-секретар Далай-лами повідомив, що лідер тибетського народу попросив про зустріч з Первосвящеником, але кардинал Держсекретар П'єтро Паролін пояснив, що це може створити проблеми у відносинах з Китаєм.

В середу, 17 грудня, Папі Францискові виповнилося 78 років життя. Свій день народження він провів у притаманних собі обставинах – виконуючи своє служіння. Оскільки цього дня відбувалася загальна аудієнція, він зустрівся з десятками тисяч вірних, що, як і кожної середи, зібралися на площі Святого Петра.

У контексті приготування до XVI Звичайної Асамблеї Синоду, Святіший Отець розпочав новий цикл повчань, присвячений сім’ї. Під час останньої загальної аудієнції перед Різдвом він поділився кількома думками про Пресвяту Родину з Назарету. «Втілення Божого Сина, – зазначив Наступник святого Петра, – відкриває новий початок у вселенській історії чоловіка та жінки. І цей новий початок стається у лоні однієї родини в Назареті. Ісус народився у сім’ї». Далі Папа звернув увагу на те, що Бог Сам приготував сім’ю, через яку ввійшов в історію, обравши загублену місцевість на окраїнах імперії, а не столицю Рим чи інше велике місто. Саме на периферії великої імперії «розпочалася найсвятіша та найкраща історія – історія Ісуса між людьми».

Перед молитвою «Отче наш»,  Святіший Отець звернувся із закликом помолитися за жертви терактів. «Хочу разом з вами, – сказав він, – помолитися за жертви нелюдяних терактів, здійснених цими днями в Австралії, Пакистані та Ємені. Нехай же Господь упокоїть у мирі загиблих, втішить родичів та наверне серця тих, які чинять насильство, не щадячи навіть дітей».

Президент Болівії Ево Моралес зустрівся з представниками католицького єпископату країни для координації діяльності держави і Церкви у зв’язку з очікуваним на 2015 рік візитом Папи Франциска. Після двогодинної зустрічі президент поінформував журналістів про те, що під час зустрічі у Ватикані Папа висловив бажання приїхати до їхньої країни.

У комюніке Державного Секретаріату Апостольської Столиці, присвяченому оголошеному 17 грудня 2014 р. рішенню американської та кубинської влади, читаємо, що «Святіший Отець бажає висловити гаряче схвалення історичного рішення Урядів США та Куби встановити дипломатичні стосунки».

В четвер, 18 грудня 2014 р., приймаючи делегацію Німецької Лютеранської Церкви та Комісії з питань екуменізму Єпископської Конференції Німеччини з нагоди їхнього екуменічного паломництва до Риму, Святіший Отець відзначив той факт, що завдяки офіційному діалогові, що триває вже півстоліття, не зважаючи на богословські відмінності, з Божою допомогою досягнено значного поступу, заклавши основи «щирої дружби у вірі й духовності». 

Довіряти Богові навіть у найважчих життєвих ситуаціях, навіть тоді, коли ми не розуміємо історії, яку Господь творить разом із нами, бо ж вона завжди є історією спасіння. Це була провідна думка Папи Франциска під час проповіді, яку він виголосив на Святій Месі в четвер, у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти».

В п’ятницю, 19 грудня 2014 р., приймаючи делегації з італійського міста Верони й південноіталійської провінції Катандзаро, звідки походять цьогорічні вертеп і ялинка, встановлені на площі Святого Петра у Ватикані,  Папа Франциск відмітив, що «Вертеп і різдвяна ялинка пригадують таїнство Воплочення Єдинородного Божого Сина, Який став людиною, щоб нас спасти, та світло, яке Ісус Своїм народженням приніс світові. Вертеп і ялинка торкаються серця кожного і є запрошенням зробити місце для Бога, Який через тендітність Дитяти дарує нам Свою всемогутню любов». Папа побажав благодатно провести час Господнього Різдва, наголосивши на тому, що Месія прийшов у світ, щоб розвіяти темряву гріха. 

Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, провід та спортсменів Італійського Національного Олімпійського Комітету, який відзначає своє сторіччя, наголосив, що спорт віддавна сприяв вселенськості, позначеній братерством і дружбою між народами. Перед зустріччю з Папою, спортсмени молилися в базиліці Святу Мечу, яку очолив кардинал Джанфранко Равазі, Президент Папської Ради в справах культури.

В суботу, 20 грудня,  стало відомо, що Святіший Отець призначив кардинала Жана-Луї Торана, Президента Папської Ради з питань міжрелігійного діалогу, Камерленгом Святої Римської Церкви. Одночасно, Папа призначив на служіння Віце-камерленга архиєпископа Джамп’єро Ґлодера, Президента Папської Церковної Академії.

Єрусалимcкий національний меморіал Катастрофи і Героїзму Яд Вашем удостоїв звання Праведника народів світу католицького священика Жоакима Каррейра, ректора Папської португальської колегії в Римі в період з 1940 по 1954 р.р. У часи Другої світової війни священик ризикував власним життям, щоб врятувати євреїв від нацистської люті.

В неділю, 21 грудня 2014 року, Папа Франциск закликав пережити наступаючі свята Різдва по-християнськи - в свободі від марноти і в готовності прийняти Бога,  звернувшись з вікна Апостольського палацу Ватикану до тисяч прочан і жителів Вічного міста, зібраних на традиційну недільну молитву "Ангел Господній". У своєму короткому роздумі Святіший Отець звернувся до зразка віри Діви Марії: http://catholicnews.org.ua/svyatishiy-otec-perezhiti-rizdvo-u-svobodi-vid-suietnosti-angel-gospodniy-2112

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренцо оголосив, що Рим буде боротися за проведення літніх Олімпійських ігор 2024 року.  Ватикан може стати місцем проведення олімпійських змагань. Кардинал Жозе Сараіва Мартінс не бачить жодних перешкод, щоб Ватиканські сади стали місцем змагань зі стрільби з лука: "Я думаю, що це дуже хороша ідея, яку може підтримати Папа".