Тижневий огляд: переслідування християн (16.03 - 22.03)
  • Втр, 24/03/2015 - 11:01

16 березня повідомляється, що в Індії в місцевості Ранагат, штат Західна Бенгалія, скоєно напад на черниць. Восьмеро чоловіків обкрадали монастир, коли їх випадково помітила настоятелька. 72-річну черницю зґвалтували, а трьох її співсестер жорстоко побили. Всі четверо з тяжкими тілесними ушкодженнями перебувають у лікарні.

Після виголошення з вірними, присутніми на площі св. Петра, недільної молитви «Ангел Господній» Святіший Отець згадав криваві замахи на християн у Пакистані. «Запевняючи у своїх молитвах за жертв та їхні сім’ї, я прошу Господа, благаю Бога, який є Джерелом усякого добра, щоб Він дав мир і згоду цій країні, аби припинилися переслідування християн, що їх світ намагається приховати, і щоб настав мир» - сказав Папа Франциск.

Відповідно до інформації за 17 березня читаємо, що уряд Пакистану оголосив про зняття повного мораторію на смертну кару. Це означає, що ув'язнені в камері смертників в прискорені терміни можуть бути страчені. Серед них християнка Асія Бібі, засуджена до смерті через повішення за законом про «богохульство». Адвокати Асії Бібі готувалися в квітні подати чергову апеляцію. Попередню Верховний суд Пакистану відхилив 22 грудня. Тепер після скасування мораторію, доля християнки висить на волосині.

Громадянський рух «Всі разом!» провів моніторинг переслідувань за релігійною ознакою на окупованих територіях Донбасу. Вся інформація зведена в оглядову таблицю, де представлені докладні відомості про факти насильства над віруючими. Також зафіксовані дані про захоплення бойовиками будівель церков та іншого майна. Крім цього, описано нинішній стан гнаних християн та їх майна в так званих «ЛНР» і «ДНР».

Окремі активісти і добровольці, розкидані по всій території Іраку і Сирії, незважаючи на небезпеку, щодня намагаються викупити полонених християнок і єзидок у терористів «Ісламської Держави» і повернути їх у сім’ї. Кількість жінок, у різний час викрадених терористами в Іраку, сьогодні оцінюється експертами в чотири тисячі чоловік.

18 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у XXI столітті християни приховують свою віру, побоюючись дискримінації, в самому серці Європи. Християни у Великобританії не тільки відмовляються виявляти свою релігію, але буквально приховують свою віру через побоювання дискримінації та насмішок. Такі висновки зробила урядова Комісія у справах рівності та прав людини на основі останніх досліджень. У них взяли участь 2 500 осіб.

Чергові криваві напади на церкви в Пакистані показують, що християн й досі переслідують за їхню віру. Навіть більше, остання доповідь Міжнародної християнської організації «Open Doors» показує, що антихристиянська діяльність, як і раніше, посилюється. Послідовники Христа були найбільш переслідуваною групою людей на Близькому Сході, в Африці та Азії. Доповідь за минулий рік  говорить про 4 344 жертви і 1 062 зруйновані церкви.

Єпископ Теофіл Кабой Рубонека, глава дієцезії Гома в Демократичній Республіці Конго, засудив вбивство католицького священика, вчинене в країні, як «огидний, страхітливий і пекельний акт». Розслідування не змогло прояснити, чи було вбивство Жан-Поля Какулія мотивоване релігійною ненавистю чи  стало наслідком кримінального наміру. Починаючи з 1992 р в Демократичній Республіці Конго були вбиті десять священиків. П'ятеро монахинь, які зникли в 1996 р., так і не були знайдені.

Згідно з інформацією за 19 березня читаємо, що 17 березня в Хомсі відбулася Асамблея католицьких єпископів Сирії. Подібні зустрічі проводяться два рази на рік. У своїх виступах єрархи розповіли про страждання, які стали невід'ємною частиною повсякденного життя католицьких громад Сирії, і про ті служіння ближньому, що несуть сьогодні віруючі в багатьох єпархіях і парафіях.

20 березня повідомляється, що бандити терористичного угрупування «Ісламська держава» відзначилися черговим варварським вчинком. За 15 кілометрів на південний схід від окупованого джихадистами Мосула в місті Бахдіда, що в провінції Найнава, радикали підірвали стародавній католицький монастир Мар-Бенхам.

Відповідно до інформації за 22 березня читаємо, що Архиєпископ Саутворка Пітер Сміт засудив дискримінацію християн на робочих місцях у Великобританії. Він висловив свої зауваження у відповідь на висновки Комісії з питань рівності і прав людини. Архиєпископ Саутворка говорить про «серйозні перешкоди практики» сповідання віри для християн.