Туреччина: ще одну церкву перетворюють на мечеть
  • Срд, 07/02/2024 - 13:21

Турецька влада продовжує працювати над реконструкцією іншої важливої ​​візантійської Церкви Хора у Стамбулі на мечеть і планує відкрити її для мусульман 23 лютого. Про це повідомляє wiara.pl з посиланням на щоденну газету Yeni Safak.

План реконструкції церкви, яка майже 80 років слугувала музеєм, бере початок у 2020 році, коли президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган видав указ, який передбачав також перетворення на мечеть і колишнього музею Святої Софії.

Хоча собор Святої Софії було перейменовано в мечеть у липні того ж року, проект щодо Церкви Хора було призупинено, щоб можна було провести консерваційні роботи.

Церква Хора, або церква Христа Спасителя, є ще однією характерною пам'яткою, що внесена до списку шедеврів Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

Вона була побудована на початку IV століття як частина монастирського комплексу. Це була перша церква, розграбована після османського завоювання Константинополя в 1453 році та перетворена на мечеть під час правління султана Баязида II на початку 16 століття, коли її назву змінили на Каріє Каміі, а до споруди додали мінарет.

У 1945 році турецька влада перетворила будівлю на музей.